AMSTERDAM - De zeldzame neusaap is vanaf eind juli te zien in de Apenheul. Dat is bijzonder, omdat ze alleen in Borneo leven en maar in een paar Aziatische dierentuinen te zien zijn.

Dat laat een woordvoerder van het Apeldoornse apenpark weten. De neusapen, drie mannetjes, komen uit een dierentuin in Singapore.

De dierentuin in Singapore heeft de Apenheul uitgekozen om samen een programma op te zetten om de apen niet uit te laten sterven. Het Nederlandse apenpark heeft bovendien goede faciliteiten om ze te onderzoeken.

Volgens een woordvoerder wordt het voor de verzorgers van de Apenheul nog een uitdaging om de apen tevreden te stellen. De neusapen zijn namelijk echte fijnproevers en willen alleen maar verse bladeren eten. Daarom moet de Apenheul tijdens de wintermaanden kilo's blad invriezen.

De neusaap is een opvallende aap, vanwege zijn grote rossige neus en dikke buik. De drie mannetjes die naar Apeldoorn komen, zijn geboren in Singapore Zoo en vormen al enige tijd een vrijgezellengroep. Het zijn twee broers en een halfbroer.