AMSTERDAM - Het record aantal namen van objecten kennen door een dier, is gebroken door de border collie Chaser. Ze heeft meer dan duizend namen uit het hoofd geleerd.

De hond kan de objecten ook indelen naar functie en vorm. Dat leren kinderen als ze ongeveer drie jaar oud zijn, meldt het Britse tijdschrift NewScientist.

De vorige recordhouder had een ‘woordenschat’ van tweehonderd objecten.

Intensieve training

Psychologen van het Wofford College in Spartanburg, South Carolina hebben Chaser aan een driejarig intensief trainingsprogramma onderworpen. Ze leerden de collie de namen van 1022 objecten één voor één, door haar de objecten te laten ophalen en vervolgens de naam te herhalen.

Het team testte Chaser regelmatig op haar volledige vocabulaire. Ze moest dan twintig willekeurig gekozen speeltjes terugvinden als een van haar begeleiders de naam noemde. In drie jaar deed de collie deze test ruim achthonderd keer en ze had nooit minder dan 18 van de 20 goed.

'Te goed'

Andere honden kunnen vergelijkbare taken vervullen, maar maken meestal meer fouten dan Chaser. Dat zegt Ádám Miklósy, de oprichter van het Hongaarse Family Dog Project. Hij denkt dat het ligt aan de intensieve training die de collie gekregen heeft.

Miklósy stelt dat de resultaten van het onderzoek eigenlijk ‘te goed’ zijn, hoewel de onderzoekers volgens hem veel controles hebben gedaan om alternatieve verklaringen uit te sluiten.