AMSTERDAM – Kraaien kunnen op grond van subtiele aanwijzingen bepalen van welk geslacht mensen zijn. Dat hebben Japanse wetenschappers aangetoond.

Kraaien hoeven alleen maar naar het gezicht van mensen te kijken om te bepalen of ze te maken hebben met een man of een vrouw.

Dat hebben onderzoekers van de Universiteit van Tokyo vastgesteld met een experiment, zo meldt de Britse krant The Daily Telegraph.

Snavel

Bij hun onderzoek toonden de wetenschappers een een groot aantal foto’s van verschillende mensen aan vier kraaien. Vervolgens slaagden ze er in om twee vogels te leren om alleen te pikken in de gezichten van mannen.

De twee andere kraaien werden getraind om uitsluitend met hun snavel op de gezichten van vrouwen te tikken.

Het haar van de gefotografeerde personen was afgeplakt, zodat de vogels alleen op de vorm van de gezichten konden afgaan. Voor elk goed antwoord kregen de dieren een stukje kaas.

Kaas

Drie van de vier vogels slaagden er in om bij elke foto met honderd procent nauwkeurigheid te bepalen of het ging om een man of een vrouw. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Behavioural Processes.

Kraaien vormen in veel Japanse steden een ware plaag. Maar volgens de wetenschappers kunnen de nieuwe bevindingen mogelijk leiden tot meer sympathie voor de dieren.

Vreedzaam

“De wetenschap dat deze vogels vermogens bezitten die wij mensen ook hebben, is misschien een basis om vreedzaam met ze samen te leven”, verklaart hoofdonderzoeker Bezawork Afework.