DEN HAAG - De uitvoer van goederen is in augustus gegroeid. Het volume was 2,5 procent groter dan een jaar eerder.

Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekendgemaakt.

Daarmee is de groei wat hoger dan in juli, maar wel lager dan in juni. Het volume van de invoer nam in augustus met 3 procent toe. Deze groei is vrijwel even groot als die in juni en juli.

De waarde van de export kwam uit op 34,7 miljard euro, bijna 6 procent meer dan een jaar eerder. De invoerwaarde steeg met bijna 8 procent tot 32,6 miljard euro. Het handelsoverschot bedroeg daarmee 2,1 miljard euro. Dat is 0,4 miljard euro minder dan in augustus vorig jaar.

Grondstoffen en minerale brandstoffen

Zowel de invoer- als de uitvoerwaarde van grondstoffen en minerale brandstoffen nam volgens het CBS fors toe. Dat kwam vooral door de hogere olieprijs. De waarde van de export naar landen buiten de EU nam veel sterker toe dan de export naar EU-landen.

De uitvoerprijzen waren 3,2 procent hoger dan een jaar eerder, terwijl de invoerprijzen met 4,5 procent stegen. "Deze prijsstijgingen zijn groter dan in de voorgaande maanden, vooral vanwege de hogere olieprijs'', aldus het CBS.

De ruilvoet van de buitenlandse goederenhandel is ten opzichte van augustus vorig jaar verslechterd. Dat wil zeggen dat het prijspeil van de invoer sneller stijgt dan die van de uitvoer.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen