AMSTERDAM - Duitsland is de belangrijkste handelspartner van 17 landen van de Europese Unie, waaronder Nederland. Duitsland zelf handelt juist het vaakst met ons land.

Dit blijkt uit onderzoek van het CBS woensdag. Ook Nederland presteert net als Duitsland goed: ons land staat bij alle lidstaten van de EU in de top 15 van belangrijke handelspartners.

Voor België staat Nederland op de tweede plaats. Ook voor het Verenigd Koninkrijk en Luxemburg is de Nederlandse handel van groot belang, met een derde respectievelijk vierde plaats.

Andersom is voor Nederland na de Duitse eveneens Belgische en de Britse handel van het grootste belang. Frankrijk en China zijn voor Nederland de vierde en vijfde belangrijkste handelspartner.

Samen vertegenwoordigen deze vijf belangrijkste handelspartners een belang van 52 procent in de totale Nederlandse goederenhandel.

Centrale ligging

Dat Duitsland de grootste handelspartner is van maar liefst 17 van de 27 EU-landen komt mede vanwege de centrale ligging van het land, het grote aantal buurlanden en de grote omvang van de Duitse economie.

Uit het onderzoek blijkt namelijk dat in het merendeel van de gevallen een buurland van een land de belangrijkste handelspartner is.

Export

De Nederlandse export blijkt daarnaast veel geconcentreerder te zijn dan die van veel andere Europese landen. De vijf belangrijkste exportlanden van Nederland vertegenwoordigen 61 procent van de totale Nederlandse export, wat betekent dat ons land dus erg afhankelijk is van deze landen in de handel. 

Voor de import is het tegenovergestelde aan de hand: die is met 47 procent juist minder geconcentreerd dan het gemiddelde van 54 procent in Europa.

Beweeg de cursor over de kaart om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen