UTRECHT - Jongeren van zestien jaar en ouder drinken nog steeds onrustbarend veel.

Dat meldt het Trimbos instituut donderdag op basis van een vierjaarlijks rapport van de organisatie, dat uitgevoerd werd in opdracht van het ministerie van VWS.

Bijna tweederde van de 16-jarige jongens heeft de afgelopen maand 'gebinged', stelt het Trimbos instituut. Dat wil zeggen dat ze 5 of meer glazen alcohol dronken bij één gelegenheid.

De gegevens zijn afkomstig van Trimbos Instituut. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Ongeveer 20 procent van de jongens drinkt meer dan 20 glazen in een weekend. Hoe lager het schoolniveau, hoe meer er gerookt, gedronken en geblowd wordt.

Wel is er sinds 2007 al sprake van een dalende trend in alcoholgebruik bij jongeren onder de 16.

Nieuw beleid

Het Trimbos Instituut pleit voor nieuw beleid om alcoholgebruik bij jongeren boven de 16 jaar aan te pakken. Dat kan bijvoorbeeld door de minimumleeftijd voor alcohol naar 18 jaar te verhogen.

Daarvoor wordt wel vaker gepleit vanuit gezondheidsoogpunt. Ook zou alcohol minder makkelijk beschikbaar moeten zijn voor jongeren, vindt Trimbos.

''Dat kan bijvoorbeeld door meer controle in supermarkten en kroegen of door ervoor te zorgen dat jongeren minder makkelijk via ouders en vriendjes aan alcohol komen'', aldus een woordvoerster.

Het Trimbos instituut berichtte donderdag ook over de ESPAD-monitor. Dat is een Europees onderzoek onder 15- en 16-jarige scholieren. Daaruit blijkt dat relatief weinig Nederlandse jongeren op jonge leeftijd beginnen met drinken in vergelijking met leeftijdsgenoten uit andere landen.

Wat wel naar voren komt is dat het percentage jonge blowers twee keer zo hoog is als in andere Europese landen.