RIJSWIJK - Nederland is de afgelopen jaren acht plaatsen gedaald op de internationale vredesranglijst, de Global Peace Index.

Dat blijkt uit een analyse van de vredesindexen van 2007 tot 2012 door weblog Sargasso.nl en persbureau ANP.

De Global Peace Index wordt ieder jaar gepubliceerd door een internationaal panel van deskundigen en geeft een indicatie van de veiligheid en harmonie in vrijwel alle landen.

De onderzoekers geven een cijfer aan een aantal ontwikkelingen, zoals het aantal gewapende conflicten en slachtoffers, maar ook de criminaliteitscijfers en -beleving, wapenexport en omvang van het leger.

Klik op de landen om de positie en score op de vredesranglijst te bekijken. De gegevens zijn afkomstig van Sargasso. Klik hier voor een grote versie van de kaart. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Dinsdag wordt het nieuwste rapport gepubliceerd. Nederland staat daarin op de 28ste plaats. In de eerste editie, in 2007 stond Nederland nog op de 20ste plaats.

Waaraan de daling te wijten valt, is nog onbekend, maar Nederland moet tegenwoordig een aantal Aziatische landen boven zich dulden, zoals Singapore, Maleisië en Taiwan.

Polen en Spanje hebben Nederland ook ingehaald. De grootste daling was overigens in 2010: toen zakte Nederland ineens vijf plaatsen op de ranglijst.

Top tien dalers

In dezelfde periode daalde de index van Libië het hardste, gevolgd door Syrië, Madagaskar, Mexico en Jemen. In de top tien van dalers staan veel landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten, zoals Oman, Tunesië, Pakistan, Bahrein en Egypte.

Griekenland en China zijn de afgelopen 6 jaar ook flink gedaald op de index. De landen in Afrika ten zuiden van de Sahara doen het de laatste jaren relatief goed.

Grootste stijgers

Een aantal landen is sinds 2007 flink gestegen, zoals Sri Lanka, Kroatië, Uganda, Oezbekistan, Qatar, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Maleisië en Algerije. De grootste stijger is Angola, dat nu op de 95e plek staat. Dat was 112 in 2007.

2012

In de top tien van 2012 staat IJsland bovenaan, gevolgd door Denemarken, Nieuw Zeeland, Canada, Japan, Oostenrijk, Ierland, Slovenië, Finland, Zwitserland en België.

De minst vredige en harmonieuze landen van 2012 zijn Somalië, Afghanistan, Sudan, Irak, Rusland, Israël, Pakistan, Libië, Syrië, Nigeria en Colombia.

De wereld in zijn geheel is iets veiliger geworden. Daarmee wordt de negatieve trend van 2010-2011 doorbroken.