DEN HAAG - De afgelopen zes jaar hebben niet zoveel mensen tegen hun zin zonder werk gezeten als begin dit jaar.

In het eerste kwartaal van dit jaar ging het om 883.000 mensen die wel een baan van 12 uur of meer per week zouden willen.

Maar bijna de helft, 399.000 personen, kan niet direct beginnen of zoekt niet actief naar een baan. Dit zijn vaak moeders en relatief jongere personen (tot 45 jaar).

Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers door het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). De overige 484.000 mensen die 'thuis zitten', staan te boek als werkloos bij het CBS. Zij zijn wel actief op zoek naar een baan en kunnen binnen twee weken beginnen.

De gegevens zijn afkomstig van CBS. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Het lijkt erop dat vooral door de verslechterende economie nu meer mensen tegen hun zin thuiszitten. Volgens het CBS wisselt vooral het aantal werklozen door economische ontwikkelingen. Het aantal werkwilligen dat niet direct beschikbaar is voor de arbeidsmarkt en niet actief zoekt, blijft vrij constant.

Vrouwen

Er zijn twee keer zoveel vrouwen als mannen die willen werken, maar niet direct kunnen beginnen of niet actief zoeken. Werkwilligen die wel direct kunnen beginnen, maar niet actief zoeken, zijn vaak ouderen tussen de 55 en 65 jaar. Zij verwachten weinig resultaat van hun zoektocht.