In Amsterdam zijn studenten met 450 euro gemiddeld het meeste kwijt aan kamerhuur. Het Nederlandse gemiddelde ligt met 363 euro bijna honderd euro lager

Dit blijkt uit gegevens die NU.nl heeft verzameld met een enquête. Meer dan duizend respondenten uit verschillende plaatsen in Nederland vulden die in om zo inzicht te geven in de huurmarkt voor studenten.

Utrecht komt na Amsterdam op de tweede plek als duurste stad om te huren. Een student is daar zo'n 366 euro per maand kwijt. Per vierkante meter is Utrecht met bijna 22 euro zelfs de duurste stad van Nederland.

In Groningen ligt de huur het laagste en betaalt een student gemiddeld 334 euro per maand voor een woonplek. Doordat de kamers in Rotterdam met bijna 26 vierkante meter vrij groot zijn, is een student per vierkante meter daar het goedkoopste uit, zo’n veertien euro.

De gegevens zijn afkomstig van de NU.nl enquête. - (c)NU.nl/Jelle Kamsma

Ter vergelijking: de basisbeurs voor uitwonende studenten bedraagt 266 euro. Hier kan slechts 60 procent van de gemiddelde Amsterdamse maandhuur van worden betaald.

 Verder valt in de cijfers op dat bijna 30 procent van de Amsterdamse studenten niet in de gemeente zelf op kamers woont maar in omliggende regio's. Voor Nijmegen is dit bijvoorbeeld nog geen 3 procent. Voor een groot deel is dit wel te verklaren doordat in randgemeenten als Amstelveen en Diemen veel studentenwoningen staan.

Onderstaande kaart geeft de populairste buurten voor studenten in Amsterdam weer. Ook Utrecht, Rotterdam, Nijmegen, Delft en Groningen zijn in deze kaart opgenomen. Sleep de kaart naar de gewenste regio om die gegevens te zien.

Voor de Amsterdam zijn alleen de cijfers meegerekend van de postcodegebieden die tot de gemeente Amsterdam behoren. Diemen en Amstelveen vallen daar dus niet onder. De gegevens zijn afkomstig van de NU.nl enquête. - (c)NU.nl/Jelle Kamsma

Over het algemeen geven de respondenten de prijs-kwaliteitverhouding van hun kamer wel een voldoende. De gemiddelde Nederlandse student geeft hiervoor een zeven. Studenten in Delft zijn met een 7,5 het meest tevreden over hun kamer.

Onderstaande tabel geeft alle cijfers van de analyse van de enquête weer. Voor de ruwe data, klik hier.