Personen die veroordeeld zijn voor hun bijdrage aan de rellen in Londen en andere steden in het Verenigd Koninkrijk, verdwijnen gemiddeld vijf maanden achter tralies. Dit is gemiddeld 25 procent langer dan normaal.

Dit blijkt uit gegevens verzameld bij meer dan 1000 rechtszaken door de Britse krant The Guardian. Bij 10 procent van die zaken is inmiddels een vonnis uitgesproken. In totaal zullen meer dan 1600 mensen voor de rechter verschijnen voor hun bijdrage aan de onlusten.

Uit de gegevens blijkt verder dat de relschoppers merendeel man zijn (ongeveer 90 procent) en gemiddeld 22,5 jaar oud. Een kwart van de aangeklaagden is nog minderjarig.

De gegevens zijn afkomstig van The Guardian. - (c)NU.nl/Jelle Kamsma

De beroepen van de aangeklaagden zijn zeer divers. Uit de gegevens blijkt dat studenten, een vorkheftruckchauffeur en een tandartsassistente bij de onlusten betrokken waren.

Toch gaan onderzoekers ervan uit dat economische factoren een rol gespeeld kunnen hebben bij de rellen. De gegevens laten zien dat veel van de rellen in Londen zich afspeelden in wijken waar de de werkloosheid significant hoger is.

De gegevens zijn afkomstig van The Guardian en The Office for National Statistics - (c)NU.nl/Jelle Kamsma

In de bovenstaande kaart geven de plaatsmarkeringen relgerelateerde incidenten weer. De paarse vlakken geven de werkloosheid weer waarbij geldt dat in donkergekleurde wijken de werkloosheid hoger is.