Zestig procent van de benodigde noodhulp aan Libië is inmiddels toegezegd door de internationale gemeenschap. In totaal is ruim 280 miljoen van de gevraagde 450 miljoen euro binnen.

Dit blijkt uit de laatste cijfers van de Financial Tracking Service.

Ruim 150 miljoen euro komt uit Europese Unie. De Europese Commissie heeft hiervan 70 miljoen euro toegezegd. De rest van het geld komt van de individuele lidstaten. Zweden geeft met bijna 16 miljoen euro het meeste. Nederland staat met tweeënhalf miljoen euro op de negende plek.

De gegevens zijn afkomstig van de Europese Commissie. - (c)NU.nl/Jelle Kamsma

Het grootste deel van de noodhulp zal worden aangewend om de nijpende voedseltekorten het hoofd te bieden. Sinds het begin van de crisis zijn al zo’n 800 duizend vluchtelingen in Libië, Tunesië en Egypte geholpen met voedselhulp.

Ook voor bijvoorbeeld op het opruimen van landmijnen en niet-ontplofte munitie is geld opzij gezet.

De gegevens zijn afkomstig van de Financial Tracking Service. - (c)NU.nl/Jelle Kamsma

In totaal zijn sinds het begin van de crisis 710 duizend mensen het land uitgevlucht naar de omliggende buurlanden. Hiervan zijn 100 duizend Libiërs,de rest zijn inwoners van Libië met een andere nationaliteit. Daarbij zijn binnen Libië ook nog eens 218 duizend mensen ontheemd geraakt.

De noodhulp is niet enkel voor Libië bestemd maar ook voor omringende landen om te helpen met het opvangen van de vluchtelingen.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten