NU.nl checkt dagelijks berichten op betrouwbaarheid. Bewering: 'Er zitten gemiddeld vijftienhonderd spinnen in een huis.'

Oordeel: onbewezen

Griezel je van het idee dat er spinnen in je slaapkamer zitten? Dan schreef Axed een artikel waar je niet blij mee zult zijn. Volgens een bericht van deze website kruipen in een gemiddeld huis vijftienhonderd spinnen rond. En niet alleen in oude huizen zouden veel spinnen verblijven; ook in nieuwbouwhuizen zou je niet aan de achtpotige dieren ontkomen. Maar wonen er echt zo veel spinnen in je huis?

Waar komt het vandaan?

Het wordt in het artikel van Axed niet duidelijk waar het aantal spinnen op gebaseerd is. In 2016 berichtte Cosmopolitan wel dat uit onderzoek zou blijken dat er gemiddeld vijftienhonderd spinnen in een huis zitten. Maar wie hier onderzoek naar heeft gedaan, wordt in het stuk van Cosmopolitan niet duidelijk.

In het in 2001 uitgekomen boek van de Vlaamse spinnenkenner Koen van Keer staat dat in elk "hygiënisch huis" zeker duizend à tweeduizend spinnen leven. Mogelijk is dit de bron van de berichten dat een gemiddeld huis vijftienhonderd achtpotige huisgenoten heeft.

Klopt het?

Jinze Noordijk van het EIS Kenniscentrum Insecten vertelt dat hij niet weet of in een gemiddeld huis echt vijftienhonderd spinnen wonen. Maar in ieder huis zitten waarschijnlijk wel een paar honderd spinnen, en vijftienhonderd spinnen in één huis is niet heel vreemd. "Het is bekend dat alle huizen vol zitten met spinnen."

"Eén spin kan honderden eitjes leggen, als zo'n nest uitkomt zijn er dus even heel veel spinnen in huis. Maar het aantal spinnen fluctueert ook enorm. Al die nieuwe spinnetjes in een nest hebben voedsel nodig en het is mogelijk dat ze elkaar eerst gaan opeten. Na één of twee weken kunnen dan nog maar tien tot twintig spinnen uit zo'n nest over zijn."

Waar zitten de spinnen?

Maar waar verstoppen al deze spinnen zich dan? Je ziet immers meestal geen honderden spinnen in je huis. Noordijk legt uit dat de meeste huisspinnen 3D-webben maken. Hoekjes zijn daar het geschiktst voor. De huisspin, een van de meest voorkomende spinnensoorten in Nederlandse huizen, maakt bijvoorbeeld een web in de vorm van een trechter.

"Maar omdat spinnenwebben niet goed bestand zijn tegen de stofdoek of stofzuiger, zitten ze vooral op plekken waar mensen niet snel zullen komen. Achter die kast die te zwaar is om te verschuiven, in de kruipruimte en tussen de dozen op zolder."

Is het erg?

Honderden spinnen in je huis hebben klinkt vervelend, maar kan het eigenlijk ook kwaad? Noordijk kan zich voorstellen dat spinnenrag tussen de gordijnen niet heel netjes staat, maar volgens hem vormen de spinnen in Nederlandse huizen geen probleem. "Ze zijn niet gevaarlijk voor mensen en veroorzaken ook geen schade. Terwijl ze wel insecten eten die schade veroorzaken, zoals zilvervisjes die boeken beschadigen, of kevers die je tapijt vernielen."

Conclusie

Hoeveel spinnen er in een gemiddeld huis zitten, weten we niet. Hier is voor zover we weten in Nederland nog nooit onderzoek naar gedaan. Maar het is wel waarschijnlijk dat er in ieder huis een paar honderd spinnen zitten. En als er een spinnennest in je huis uitkomt, heb je er zomaar een paar honderd bij.

De uitspraak 'er zitten gemiddeld vijftienhonderd spinnen in een huis' is onbewezen.

Heb jij een bericht of bewering gezien waarvan je de juistheid betwijfelt? Mail naar factcheck@nu.nl en dan gaan wij ermee aan de slag.