NUcheckt: Bevatten e-sigaretten tien keer meer kankerverwekkende stoffen?

NU.nl checkt dagelijks berichten die rondgaan op Facebook op hun betrouwbaarheid. Bewering: E-sigaretten bevatten tien keer meer kankerverwekkende stoffen dan reguliere sigaretten.

Beoordeling: Niet waar

De Nederlandse website Virals Online meldde op 18 april 2017 dat e-sigaretten tien keer meer kankerverwekkende/tumorbevorderende stoffen bevatten dan normale sigaretten. 

Waar komt het vandaan?

Virals Online baseert zich naar eigen zeggen op (zoals de site schrijft) "het Duitse kankeronderzoek centrum heidelberg".

Waarom klopt het niet?

Dr. Ute Mons, epidemoloog en hoofd van de afdeling kankerpreventie van het Duitse Kankeronderzoekscentrum in Heidelberg, zegt tegen NU.nl: "Er bestaat een consensus dat e-sigaretten vele malen minder kankerverwekkende stoffen bevatten dan gewone sigaretten en vele malen minder schadelijk zijn voor de gezondheid. De conclusie die deze site trekt, wordt niet door de feiten ondersteund en is zeker niet van ons afkomstig."

Conclusie

Als de in het artikel gebruikte bron de inhoud van het stuk niet ondersteunt, kunnen wij niet anders dan concluderen dat dit bericht niet klopt.

Hoe meld ik nepnieuws?

Hoe meld ik nepnieuws?
Regelmatig komen op Facebook nieuwsberichten voorbij waar lezers vraagtekens bij plaatsen. NU.nl controleert die berichten. Maar hoe meld je ze eigenlijk bij ons?

Redacteuren

Redacteuren
NU.nl helpt Facebook met het tegengaan van nepnieuws en hoaxes op het sociale platform. Dit zijn de redacteuren achter NUcheckt.

Redactieblog

Redactieblog
Facebook is een proef gestart om nepnieuws en hoaxes tegen te gaan. NU.nl helpt hen daarbij. Maar waarom eigenlijk?
Tip de redactie