​NU.nl checkt dagelijks berichten die rondgaan op Facebook op hun betrouwbaarheid. Bewering: Een pissebed eten helpt bij het tegengaan van hooikoorts.

Oordeel: Niet waar.

Waar komt het vandaan?

Het dagelijks eten van een levende pissebed is een goede behandelmethode van hooikoorts. De claim kwam in juni 2015 voor het eerst voorbij op Lindanieuws.nl in de vorm van een lezerstip. Hoofdredactrice Jossine Moderman nam vervolgens de proef op de som in een video. Ze zei zich nadien een stuk beter te voelen.

Ook RTV Drenthe besteedde aandacht aan het gerucht. KNO-arts Ranny van Weissenbruch van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen reageerde tegenover de zender op het gerucht dat het eten van het dier nuttig zou zijn voor hooikoortspatiënten. In een pissebed zitten dezelfde allergene eiwitten als in pollen. "Als je lang op een pissebed kauwt en dat lekker vindt, dan zou dat hetzelfde effect kunnen hebben als immunotherapie", stelde Van Weissenbruch.

Clickbaitsite Tagmag heeft het bericht vorige maand nieuw leven in geblazen door op basis van het twee jaar oude stukje van RTV Drenthe een nieuw artikel te tikken. Dat stuk wordt sinds kort vaker gedeeld via Facebook, waarschijnlijk geholpen doordat het de jaarlijkse periode is van een toename van het aantal hooikoortsklachten.

Daarnaast delen meerdere patiënten op blogs hun ervaringen met de pissebed als effectief middel tegen hooikoorts. De vermeende remedie lijkt langzamerhand uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerend verhaal. In 2012 werd er al voor het eerst gesproken over de pissebed in combinatie met hooikoorts.

Waarom klopt het niet?

De Volkskrant nam de bewering na het verschijnen in 2015 al onder de loep en sprak met Van Weissenburch. Toen stelde hij slechts op de hypothese te reageren dat als het zou werken, hoe dat dan zou kunnen komen. Hij zegt tevens dat er geen wetenschappelijk bewijs om de stelling te onderbouwen. De krant bestempelde de bewering mede daarom als 'onzin'.

Dat is twee jaar later nog niet veranderd, zegt bioloog en hooikoortsdeskundige Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit. "Het is per definitie niet mogelijk", zegt hij tegen NU.nl. "Het zou dan volgens het principe van de immunotherapie moeten werken. Dan bouw je door het eten van pissebedden weerstand op door allergenen tot je te nemen. Maar dan moet het wel om de juiste allergenen gaan en dat is bij pissebedden niet het geval."

Toch delen hooikoortspatiënten al jaren online hun positieve ervaringen met pissebedden. Van Vliet heeft daar wel een gedachte bij. "Hooikoortspatiënten zijn soms radeloos. Bij hevige klachten proberen patiënten van alles om de klachten te verminderen. Het kan dan ook tussen de oren gaan zitten", stelt de bioloog. "Maar het valt echt in het kader van een nonsensverhaal", aldus Van Vliet.