NU.nl checkt dagelijks nepnieuws en hoaxes die rondgaan op Facebook. Bewering: Vrouw van 300 kilo bevalt van 18 kilogram wegende baby.

Beoordeling: Onjuist.

Het is een bijzonder geboorteverhaal: doktoren van een Australisch ziekenhuis die niet waren voorbereid op deze gigantische baby van 18 kilo, die zelfs de zwaarste pasgeborene ooit zou zijn. De moeder, die zelf bijna 300 kilo weegt, en haar kind blijken wonder boven wonder kerngezond na de bevalling. Het verhaal klopt echter niet. Desondanks blijft het artikel de laatste jaren de kop op steken op Facebook.

Het bericht van de recordbrekende bevalling verschijnt op 14 januari 2015 op de satirische website World News Daily Report op basis van de niet bestaande Australische krant Western Australian Herald.

Volgens het artikel kwam de baby door middel van een keizersnede ter wereld. De website citeert zelfs een zogenaamde arts die vertelt dat deze geboorte hem altijd bij zal blijven. Foto's van het zeer forse kind en de moeder met obesitas zetten het verzonnen verhaal kracht bij.

Hoewel het artikel al gauw door feitencheckers van The Washington Post en Snopes wordt ontkracht, blijft het verhaal de ronde doen op Facebook. Recent verscheen de hoax van de 40-pound baby weer op Nederlandse clickbaitwebsites, waarbij de onbestaande Australische krant opnieuw als bron wordt aangewezen.

Waarom is het nep?

World News Daily Report meldt zelf dat de artikelen en inhoud op haar website van satirische en fictieve aard zijn. In het artikel over de 18 kilogram wegende baby gebruikte de website een foto afkomstig van TLC-programma My 600-lb Life voor de moeder. Deze vrouw blijkt niet eens afkomstig uit Australië, maar uit de Amerikaanse staat Mississippi.

De foto van de baby wordt weggeplukt bij een artikel dat in 2007 verscheen op de website van de BBC over een Russische vrouw die bevalt van een bijna 8 kilogram wegende baby.

Overigens woog de zwaarst wegende baby ooit volgens Guinness World Records 9,98 kilogram. Het kind kwam op 19 januari 1879 ter wereld in de Amerikaanse staat Ohio, maar overleed triest genoeg elf uur later. De moeder van de baby was de reusachtige 2,40 meter lange Canadese vrouw Anna Bates.