Op Istanbul Park staat dit weekend de Grand Prix van Turkije op het programma. Coureur Ho-Pin Tung, die derde rijder was bij het Formule 1-team van Renault, beantwoordt vijf vragen over de zestiende race van het seizoen.

Vorig jaar klaagden de coureurs op Istanbul Park - al voordat de regen viel - dat de baan spekglad was. Gaan we dat probleem dit jaar weer zien?

"Ik verwacht dat er dit jaar een stuk minder problemen zullen zijn. Dat er vorig jaar zo weinig grip was, had verschillende oorzaken. De baan was net opnieuw geasfalteerd en de race was later in het jaar, waardoor het kouder was. Ook had Pirelli de hardste compounds meegenomen, een conservatieve keuze omdat de bandenleverancier het circuit nog niet kende. Die combinatie van nieuw asfalt, de temperatuur en de bandenkeuze zorgde ervoor dat de banden nooit in het juiste window kwamen, waardoor het voor de coureurs moet hebben aangevoeld alsof ze op ijs reden."

"Dit jaar heeft Pirelli zachtere banden meegenomen en is de race een maand eerder. De baan is nu een jaar geleden geasfalteerd, dus die zou ook beter ingereden moeten zijn. Bovendien heeft de FIA onlangs een rapport verstuurd waarin werd vermeld dat ze de baan met een speciale hogedrukreiniger hebben bewerkt, iets dat normaal alleen gebeurt op stratencircuits."

"Dat zorgt er niet alleen voor dat de baan schoner wordt, maar ook dat de oppervlakte grover wordt. Dat geeft meer grip en energie in de band, maar zorgt ook voor meer slijtage. En dat zal ook weer een groot verschil zijn ten opzichte van vorig jaar: mogelijk gaan verschillende teams bandenproblemen krijgen. Mede door die beroemde bocht 8 worden de banden op Istanbul Park zwaar belast."

Max Verstappen eindigde vorig jaar als negende in Turkije.

Max Verstappen eindigde vorig jaar als negende in Turkije.
Max Verstappen eindigde vorig jaar als negende in Turkije.
Foto: ANP

Mercedes overweegt Lewis Hamilton een gridstraf te laten incasseren. Zou de renstal er goed aan doen om in Istanboel de motor van de Brit te wisselen?

"Dat wordt nu een tactisch spelletje natuurlijk. Waar Verstappen na de crash op Silverstone het nadeel had door zijn beschadigde motor na de crash, is dat nu na zijn motorwissel en zijn tweede plek in Sotsji helemaal omgedraaid."

"Mercedes is aan zet. Turkije is een race die qua snelheid niet het hoogst op het lijstje van Mercedes zal staan, maar het is hier wel goed mogelijk om in te halen. Ik sluit zeker niet uit dat ze dit weekend al de motor gaan wisselen. Zeker als de weersomstandigheden - zoals het nu lijkt - wisselvallig gaan worden."

"Vergeet niet dat een motorwissel niet betekent dat je vorige motoren niet meer mag gebruiken, alle onderdelen blijven in de zogenoemde pool en kun je alsnog inzetten. Dus als je weet dat je op zijn minst nog een motor tot einde van het seizoen nodig hebt, dan neem je de bijbehorende straf op een circuit waar het je relatief het minste nadeel oplevert."

Lewis Hamilton incasseert mogelijk een gridstraf op Istanbul Park.

Lewis Hamilton incasseert mogelijk een gridstraf op Istanbul Park.
Lewis Hamilton incasseert mogelijk een gridstraf op Istanbul Park.
Foto: Getty Images

Als je naar de karakteristieken van Istanbul Park kijkt, zou je dan al kunnen zeggen of dit een Red Bull- of een Mercedes-baan is?

"Als ik naar de karakteristieken kijk, denk ik dat dit net iets meer een Red Bull-baan is. Maar de keuze van Pirelli om één compound zachter dan vorig jaar mee te nemen, werkt niet direct in het voordeel van Red Bull, omdat we zien dat Mercedes dan wat beter met de band omgaat. Wellicht gaat dat nog van invloed zijn."

McLaren was de afgelopen races op Sotsji en Monza heel sterk en won bijna twee keer achter elkaar. Kunnen Lando Norris en Daniel Ricciardo aankomend weekend weer meedoen om de podiumplaatsen?

"Ik denk het niet. In de afgelopen races zijn zij ook enigszins geholpen door de omstandigheden. In een normale situatie kunnen ze niet de Red Bull of Mercedes verslaan. Ik verwacht wel veel van Ferrari dit weekend. Sinds Rusland heeft Charles Leclerc een nieuwe motor met meer vermogen en die leek goed te werken. Ik denk dat hij hier nu weer wat dichterbij zal zitten."

Tijdschema GP Turkije

  • Vrijdag 10.30 uur - Eerste vrije training
  • Vrijdag 14.00 uur - Tweede vrije training
  • Zaterdag 11.00 uur - Derde vrije training
  • Zaterdag 14.00 uur - Kwalificatie
  • Zondag 14.00 uur - Race

Tot slot, als we kijken naar de rest van de kalender en de circuits die er nog aan komen: durf jij al te zeggen of Hamilton of Verstappen favoriet is voor de wereldtitel?

"Als we de komende circuits erbij pakken, dan denk ik dat Red Bull in Turkije licht favoriet is. In de Verenigde Staten is het gelijkwaardig en in Mexico en Brazilië zal Red Bull waarschijnlijk weer de overhand hebben. Daarna wordt het wat moeilijker te voorspellen, maar ongetwijfeld gaan Hamilton en Mercedes ook nog hun races winnen. Als ik het nu zou moeten zeggen, heeft Red Bull licht de overhand, maar het blijft waarschijnlijk spannend tot het eind."