Max Verstappen hoopt zondag op "een beetje chaos" tijdens de Grand Prix van Rusland. De Limburger verwacht na een start achteraan een lastige tocht naar voren. Een safetycar door wat incidenten hier en daar zou daarbij goed van pas komen. "Zolang wij er maar niet bij zitten dan", glimlachte de WK-leider zaterdag in Sotsji.

Ook in de kwalificatie was zaterdag al sprake van enige chaos, met een verrassende poleposition voor Lando Norris op een natte baan als resultaat.

"Ik heb Lando net een berichtje gestuurd om hem te feliciteren", vertelde Verstappen. Norris zorgde er samen met Carlos Sainz en George Russell voor dat Lewis Hamilton slechts als vierde start. "Nee, ik heb hem niet bedankt", zei de Red Bull-coureur desgevraagd. "Dat hoeft niet. Lando doet het voor zichzelf."

Dat zijn grote titelrivaal Hamilton zelf twee keer in de fout ging, was Verstappen natuurlijk niet ontgaan. "Ik vond het wel een prima resultaat", knipoogde de Nederlander, die toch blijft benadrukken dat de focus vooral op zijn eigen taak ligt, zoals zondag van achteren naar voren rijden. Daarbij is het noodzakelijk om risico's te nemen.

"Als je voorzichtig gaat doen, dan kom je niemand voorbij. Ik ga gewoon binnen de limiet naar voren proberen te komen, zoals ik denk dat het moet", was Verstappen duidelijk. Mogelijk komt de titelstrijd in een later stadium van de race wel naar de voorgrond. "Maar we zien wel waar we dan rijden."

Max Verstappen wilde geen risico's nemen tijdens de kwalificatie en kwam dus nauwelijks in actie

Max Verstappen wilde geen risico's nemen tijdens de kwalificatie en kwam dus nauwelijks in actie
Max Verstappen wilde geen risico's nemen tijdens de kwalificatie en kwam dus nauwelijks in actie
Foto: Getty Images

'De start moet je gewoon op gevoel doen'

Verstappen wisselde vrijdag al zijn motor en begint daarom samen met Ferrari-coureur Charles Leclerc (bij wie ook een motor werd vervangen) op de laatste startrij. Daarvoor staan wat mindere goden als Nikita Mazepin en Antonio Giovinazzi, die de Limburger waarschijnlijk al bij de start tegenkomt. Ook over dit risico was de Verstappen stoïcijns.

"Je kunt niet te veel gaan nadenken over wat er bij de start kan gebeuren. Dat moet je gewoon op het gevoel doen op dat moment en dan anticiperen op wat er gebeurt", legde hij uit. "Het is natuurlijk ook niet de eerste keer dat ik achteraan start."

Punten pakken is het doel

De kopman van Red Bull werkte zich in eerdere seizoenen al meerdere keren op fraaie wijze naar voren, zoals op hetzelfde circuit in 2018. Hoewel zo'n tocht door het veld interessant is voor de tv-kijkers, kijkt Verstappen er zelf niet echt naar uit. "Het inhalen is nu minder speciaal. Dat gebeurt veel met DRS. Het zijn niet de interessantste acties."

Die acties worden relatief gezien steeds lastiger als de leider in de WK-stand verder oprukt. "Het middenveld is dit jaar relatief gezien veel sneller geworden, dus onder normale omstandigheden is punten pakken het doel."

De Grand Prix van Rusland start zondag om 14.00 uur.