Het Formule 1-seizoen wordt dit weekend vervolgd op het Sochi Autodrom. Coureur Tom Coronel beantwoordt vijf vragen over de Grand Prix van Rusland.

Max Verstappen weet al dat hij drie plaatsen gridstraf heeft vanwege de crash met Lewis Hamilton in Monza. Als jij het nou voor het zeggen had bij Red Bull, zou je dan dit weekend de motor van Verstappen wisselen en een extra gridstraf incasseren?

"Ik zou het laten afhangen van hoe de verhoudingen zijn en pas na de kwalificatie een beslissing nemen. Als het zondag regent, kun je bijvoorbeeld een groter verschil maken. Het ligt er dus een beetje aan. Als het hartstikke goed gaat en Max pole pakt, zou ik het niet doen. Maar als blijkt dat hij toch de derde viool gaat spelen, zou ik wel de motor wisselen."

Het circuit in Sotsji heeft een lange aanloop naar de eerste bocht. Zou het niet een voordeel kunnen zijn om vanaf de tweede of derde startrij te beginnen?

"Er is één circuit op de kalender waar je in principe niet op pole wil staan en dat is in Sotsji. Natuurlijk, het is altijd gaaf om pole te pakken, maar tactisch gezien sta je dan niet op de beste plek op de grid. Als je dan toch een gridstraf moet incasseren, kun je die beter hier hebben dan bijvoorbeeld in Hongarije."

Max Verstappen kreeg voor zijn aandeel in de crash met Lewis Hamilton op Monza een gridstraf van drie plaatsen.

Max Verstappen kreeg voor zijn aandeel in de crash met Lewis Hamilton op Monza een gridstraf van drie plaatsen.
Max Verstappen kreeg voor zijn aandeel in de crash met Lewis Hamilton op Monza een gridstraf van drie plaatsen.
Foto: Getty Images

Wat is er nog mogelijk voor Verstappen als Red Bull wél besluit zijn motor te wisselen en hij achteraan moet starten?

"Dat hangt ook een beetje van het weer af, maar hij is in de Red Bull nog altijd in staat om nog naar de derde, vierde of vijfde plek te rijden. In de regen is de Red Bull sterk en is er in de chaos misschien nog wel meer mogelijk."

Verwacht jij dat Sergio Pérez dit weekend nog iets kan betekenen voor Verstappen en Red Bull?

"Het wordt wel tijd, want dit seizoen heeft Max nog niks aan hem gehad. Qua kansberekening zou het nu toch wel een keer moeten gebeuren. Het verschil met Valtteri Bottas is groot, hij is juist wel in staat om van waarde te zijn voor Lewis Hamilton."

"In de afgelopen jaren zagen we Pérez goed presteren, maar bij Red Bull is de druk toch groter. Fernando Alonso heeft het al vaak gezegd: 'Ik zou iedereen als teamgenoot willen hebben, maar Max Verstappen niet.' Daar komt Pérez nu ook achter."

Tijdschema GP Rusland

  • Vrijdag 10.30 uur: Eerste vrije training
  • Vrijdag 14.00 uur: Tweede vrije training
  • Zaterdag 11.00 uur: Derde vrije training
  • Zaterdag 14.00 uur: Kwalificatie
  • Zondag 14.00 uur: Race

Tot slot, Mercedes won hier tot nog toe alle Grands Prix. Zijn de 'Zilverpijlen' dit weekend in jouw ogen opnieuw favoriet?

"In principe wel, maar dit jaar is Red Bull toch echt sterker geworden. Dat zagen we natuurlijk eind vorig seizoen al en die lijn is dit jaar doorgetrokken. Als je favoriet bent, staat er bovendien meer druk op. Ik wil het nog wel zien dit weekend."