
Connectie met topteam of geld essentieel om Formule 1-coureur te worden
Deze week werd bekendgemaakt dat Albon voor Williams gaat rijden. De Britse Thai volgt George Russell op, die daar was gestald door Mercedes. Albon maakt deel uit van Red Bull. Het was een goed voorbeeld van de manier waarop grote teams hun talenten op de grid stallen.
Die macht van bovenaf wordt het beste geïllustreerd door Ferrari. Het Italiaanse topteam levert motoren en onderdelen aan Alfa Romeo en Haas. Bij die teams werkt ook personeel van Ferrari. Dat het automerk Alfa Romeo uiteindelijk grotendeels in handen is van dezelfde mensen als Ferrari maakt die banden nog nauwer.
Ferrari heeft een eigen opleidingsprogramma voor coureurs. Daardoor zijn Mick Schumacher (Haas) en Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo) nu aan een stoeltje gekomen, zoals Charles Leclerc eerder de weg via Alfa Romeo naar Ferrari bewandelde.
Het talentenprogramma van Ferrari is omvangrijk: Callum Ilott zit in de wachtkamer, net als de Formule 2-talenten Marcus Armstrong en Robert Shwartzman. Deze coureurs zijn samen met Giovinazzi zelf kanshebbers om in 2022 bij Alfa Romeo te rijden, naast de deze week aangekondigde Valtteri Bottas. De bevestiging dat Schumacher voor een tweede seizoen bij Haas rijdt, is slechts een kwestie van tijd.

Red Bull heeft de volledige controle over vier stoeltjes
Red Bull heeft naast het hoofdteam ook nog AlphaTauri, voorheen Toro Rosso. Daarmee beheerst Helmut Marko van Red Bull vier stoeltjes op de grid. De lijst met coureurs die via dit 'systeem' aan een loopbaan in de Formule 1 werden geholpen, is lang. Van de actieve coureurs zijn dat Max Verstappen, Sebastian Vettel, Pierre Gasly, Daniel Ricciardo, Yuki Tsunoda en Carlos Sainz.
Het komt niet vaak voor dat Red Bull coureurs bij andere teams stalt. Vettel reed één race voor BMW-Sauber, Ricciardo een half jaar bij HRT en Sainz werd anderhalf jaar uitgeleend aan Renault. In 2022 stalt het team Albon dus bij Williams.
De grootste Red Bull-talenten zijn momenteel de Formule 2-coureurs Jüri Vips en Liam Lawson. Die gaan in 2022 geen Formule 1 rijden, alle Red Bull-stoeltjes zijn bezet.

Na Russell weinig grote Mercedes-talenten
Bij Mercedes is de situatie anders. Dat team levert motoren aan McLaren en motoren én onderdelen aan Aston Martin en Williams. Momenteel is er maar één Mercedes-coureur buiten het eigen team gestald en dat is uiteraard Russell.
Dat Russell bij Williams wordt opgevolgd door Red Bull-coureur Albon, geeft aan dat Mercedes-teambaas Toto Wolff weinig controle heeft over de Britse renstal. Williams is zeker na de overname door Dorilton Capital veel onafhankelijker geworden. Over McLaren heeft Mercedes al helemaal geen controle, dat neemt alleen de motoren af en heeft bijvoorbeeld eigenhandig Lando Norris opgeleid.
Aston Martin gebruikt wel veel onderdelen van Mercedes; de uiterlijke overeenkomsten zijn zelfs groot. De band tussen Wolff en Aston Martin-eigenaar Lawrence Stroll is erg warm, maar dat betekent niet dat Mercedes bij het ambitieuze team over de coureursposities gaat.
Mercedes bestiert een klein juniorenprogramma, dat alleen de Deense Formule 3-coureur Frederik Vesti in de autosport actief heeft. Nyck de Vries (26) en Stoffel Vandoorne (29) staan ook bij Mercedes onder contract, maar momenteel is de kans klein dat die volgend seizoen op de Formule 1-grid te bewonderen zijn.
Mercedes heeft simpelweg geen eigen plekken om coureurs te stallen en moet dus in onderhandeling met teams met andere connecties, wil het De Vries echt ergens laten rijden. Red Bull heeft dat al succesvol gedaan met Albon bij Williams, een stoeltje waarvoor De Vries eigenlijk de grootste kanshebber leek. Maar Williams wilde Albon.

Alpine heeft veel talent, maar weinig plek
Het enige écht onafhankelijke team is Alpine. Moederbedrijf Renault heeft geen klantenteams en daarmee dus geen controle over andere stoeltjes op de grid. Het team heeft daarentegen wel een flinke reeks grote talenten in huis. En weinig plek om die te stallen.
Esteban Ocon (tot eind 2024) en Fernando Alonso (tot eind 2022) zijn voorlopig nog de coureurs van Alpine. Dat is slecht nieuws voor Oscar Piastri en Guanyu Zhou, de huidige koploper en achtervolger in het GP2-kampioenschap. Zowel de Australiër als de Chinees staat onder contract bij Alpine, net als de Deen Christian Lundgaard.
Zhou heeft de beste kansen op een stoeltje in de Formule 1. Hij is in beeld bij Alfa Romeo, geholpen door de grote financiële steun die de coureur meebrengt vanuit China. Dat is momenteel de enige manier om het talentensysteem van de topteams te omzeilen: veel geld.

Geen toptalent, wel een rijke vader
Nikita Mazepin, Nicholas Latifi en Lance Stroll voldoen ruimschoots aan deze eis. Hun vaders zijn miljardair en in meer of mindere mate financieel of zelfs bestuurlijk betrokken bij de teams waarvoor hun zoons rijden. En van alle drie de coureurs kan worden gezegd dat ze vooral om die reden actief zijn in de koningsklasse.
Rijders die zonder geld en zonder verbintenis met een groot team de Formule 1 weten te halen, zijn een zeldzaamheid. Zeker nu de grid nog maar uit tien renstallen bestaat en echte achterhoedeteams als Manor en Caterham zijn verdwenen.
Het voordeel: de teams vechten wel om de beste coureurs in de juniorenklassen. Er zijn daarom weinig toptalenten meer die níet onder contract staan bij een van de juniorenopleidingen.
Mocht dat alsnog niet lukken, dan biedt een rijke papa of de juiste nationaliteit uitkomst.
Ga gratis verder
Log in of registreer gratis op NU.nl en krijg toegang tot extra artikelen