Nu er geen vliegtuigen van regeringsleiders meer staan geparkeerd op de Polderbaan van Schiphol, heeft de gemeente Haarlemmermeer woensdagochtend om 08.00 uur de noodverordening ingetrokken.

 Dit is tien uur eerder dan gepland.

Tijdens de nucleaire top mocht niemand in de gemeente camera's, telelenzen en spandoeken bij zich dragen. Ook was het verboden het gezicht te bedekken met bivakmutsen, helmen, maskers of shawls.

Burgemeester Theo Weterings stuurt omwonenden en bedrijven in de eerder afgesloten gebieden rondom de Polderbaan een bedankbrief. ''Voor hen waren de opofferingen het grootst'', zegt de burgemeester.

Weterings blikt tevreden terug op de NSS-top, die voor zijn gemeente en de regio Kennemerland goed verlopen is. ''Ik heb vooral waardering voor het begrip en de houding van onze inwoners en ondernemers en van de forenzen. Dat geldt ook voor de inzet van vele medewerkers van de politie, de Koninklijke Marechaussee, de veiligheidsregio Kennemerland en onze gemeentelijke organisatie.''

Een aantal bedrijven in de gemeente moest drie dagen sluiten. Weterings: ''Uiteindelijk zijn we in staat gebleven om een goede balans te vinden tussen de noodzakelijke veiligheidsmaatregelen en het vermijden van onnodige overlast. Dat stemt tot tevredenheid.''

AchtergrondenDe inzet van de nuclaire top in Den Haag

Wat merken we van de NSS? l Wie komen er allemaal? l Dossier NSS