De politie is tevreden over het verloop van haar aandeel rond de Nuclear Security Summit. De grootste politieoperatie ooit richtte zich op openbare orde, veiligheid en mobiliteit.

''De top is tot nu toe waardig, veilig en ongestoord verlopen. Dagelijks hebben 13.000 politiecollega's daar met onze veiligheidspartners een belangrijke bijdrage aan geleverd", aldus Arno Julsing, commandant van de Nationale Staf Bijzonder en Grootschalig Optreden van de nationale politie.

''Voor veel inwoners had de NSS impact op hun dagelijks leven. Ook zij hebben een belangrijk aandeel geleverd aan het goede verloop door hun begrip en alertheid."

De politie was rond de NSS-locaties verantwoordelijk voor de veiligheid van zowel delegatieleden als bewoners. Verder begeleidden politiemensen circa zevenhonderd ritten van delegatieleden en beveiligden ook het bezoek van de Amerikaanse president Obama aan Amsterdam.

Demonstraties

In diverse steden waren er demonstraties, maar die verliepen zonder noemenswaardige incidenten. In totaal verrichtte de politie 140 aanhoudingen, meestal demonstranten. De meesten van hen zijn inmiddels weer op vrije voeten.

Voor de politie eindigt de operatie pas woensdagavond als de laatste delegatieleden zijn vertrokken en de agenten zelf ook weer thuis zijn.

AchtergrondenDe inzet van de nuclaire top in Den Haag l Uranium is er in veel soorten en maten l Overzicht: Afspraken van de nucleaire top l Wat merken we van de NSS? l Wie komen er allemaal? l Dossier NSS