Automobilisten hebben de oproep om tijdens de nucleaire top in Den Haag de auto te laten staan ruimschoots opgevolgd. Ondanks de verwachte verkeerschaos stonden er nauwelijks files als gevolg van de top.

Dat meldt Rijkswaterstaat, dat de automobilisten dankbaar is voor hun bijdrage aan de succesvol verlopen top.

In sommige gevallen was op de snelwegen de helft minder autoverkeer dan normaal. Op de A4 bij Hoofddorp was dat dinsdagochtend zelfs 65 procent minder dan het gebruikelijke verkeer richting Den Haag. 

Ook de andere kant op richting Amsterdam was het een stuk rustiger en op de A12 en A13 was tijdens de spits bijna sprake van een halvering van het verkeer. Files waren daardoor zeldzaam.

Zowel maandagochtend als dinsdagochtend waren er veel minder files. Zo stond er dinsdagochtend in totaal 75 kilometer file, tegenover de 130 kilometer die gebruikelijk is. De spits van dinsdagavond verloopt normaal.

Aandacht

Bij wegwerkzaamheden is het wegverkeer volgens Rijkswaterstaat door intensieve communicatie met dertig procent te verminderen. Bij de top ligt dit percentage vermoedelijk nog hoger omdat er tijdig is gewaarschuwd voor een verkeerschaos en omdat er veel aandacht was voor de nucleaire top.

Dinsdagavond rijden een aantal van de verkeersleiding via de wegafzetting op de A4 terug naar Schiphol. 's Nachts wordt de weg weer geheel vrijgegeven.

Bekijk de actuele situatie op de weg

AchtergrondenDe inzet van de nuclaire top in Den Haag

Wat merken we van de NSS? l Wie komen er allemaal? l Dossier NSS