De Verenigde Staten en Oekraïne blijven samenwerken bij de strijd tegen verspreiding van nucleaire wapens of nucleair materiaal. 

Dat meldden de twee landen in een gezamenlijke verklaring.

De VS zullen Oekraïne blijven helpen om nucleair materiaal aan de grens te kunnen onderscheppen. De Amerikanen steunen ook de Oekraïners met de beveiliging van locaties waar nucleair of radioactief materiaal ligt opgeslagen.

Oekraïne besloot in 1994, drie jaar nadat het land onafhankelijk was geworden, alle nucleaire wapens van het eigen grondgebied te verwijderen en als niet-nucleaire staat toe te treden tot het non-proliferatieverdrag. Dat is het verdrag tegen verspreiding van nucleaire wapens.

Isotopen

De VS hebben Oekraïne ook geholpen met de bouw van een installatie in Charkov, waar isotopen voor medische en industriële doelen worden gemaakt. In de verklaring herhalen de Amerikanen hun veroordeling van de ''illegale poging om de Krim te annexeren'' en spreken ze opnieuw hun steun uit aan de regering in Kiev en aan het Oekraïense volk.

Obama sprak dinsdagochtend ook met de Kazachse president Noersoeltan Nazarbajev over de nucleaire veiligheid in diens land. De VS wil ook met Kazachstan nauwer samenwerken in het voorkomen van nucleair terrorisme en het tegengaan van de verspreiding van nucleair materiaal.

De voormalige sovjet-republieken Oekraïne, Kazachstan en Wit-Rusland sloten zich in 1994 aan bij het zogeheten 'Boedapest memorandum'. Daarin deden ze afstand van de nucleaire wapens op hun grondgebied, in ruil voor erkenning van de nationale soevereiniteit en integriteit.

Achtergronden: De inzet van de nuclaire top in Den Haag

Wat merken we van de NSS? l Wie komen er allemaal? l Dossier NSS