De Franse president François Hollande heeft de nucleaire top in Den Haag al weer verlaten. 

Ook de Italiaanse premier Matteo Renzi, de Zweede regeringsleider Fredrik Reinfeldt en de Poolse minister Radoslaw Sikorski van Buitenlandse Zaken zijn al naar huis.

Het kwartet keerde terug aan het einde van de eerste dag van de top, aldus een woordvoerster van de Nuclear Security Summit (NSS) dinsdag.

Zij worden nu op de top vertegenwoordigd door andere hoge functionarissen uit hun land. Volgens haar is het niet ongebruikelijk dat leiders voortijdig topbijeenkomsten verlaten wegens andere verplichtingen.

Het is niet uitgesloten dat meer leiders de top voortijdig zullen verlaten, aldus de woordvoerster. Een eerdere melding van de organisatie dat de Britse premier David Cameron ook al naar huis was, bleek niet te kloppen.

Obama

De Amerikaanse president Barack Obama is nog de hele dag in Nederland. Dinsdagavond vliegt hij door naar België. Woensdag brengt hij in Brussel zijn allereerste bezoek aan de instellingen van de Europese Unie.

Dat blijkt uit het schema dat het Witte Huis heeft verspreid. Obama is nu op de nucleaire top in Den Haag. Voorafgaande daaraan had hij in de residentie van de Amerikaanse ambassadeur in Den Haag een ontmoeting met president Noersoeltan Nazarbajev van Kazachstan.

Persconferentie

Obama houdt dinsdagmiddag om 16.00 uur samen met premier Mark Rutte een afsluitende persconferentie over de top. Dat gebeurt in het Gemeentemuseum, in de buurt van het congrescentrum waar de top wordt gehouden.

's Avonds heeft Obama een ontmoeting met de kroonprins van Abu Dhabi, sheik Mohamed bin Zayed Al Nahyan. Daarna volgt nog een ontmoeting met de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye en de Japanse premier Shinzo Abe.

Achtergronden: De inzet van de nuclaire top in Den Haag

Wat merken we van de NSS? l Wie komen er allemaal? l Dossier NSS