Bij de kernreactor in Petten zijn dinsdag 28 actievoerders aangehouden. Ze mochten daar niet staan omdat in het gebied een noodbevel van kracht was, vanwege een bezoek van afgevaardigden van de Nuclear Industry Summit. 

De actievoerders komen naar verwachting later op de dag nog op vrije voeten.

De demonstranten gaven geen gehoor aan het verzoek van de politie weg te gaan, waarop de mobiele eenheid (ME) de groep heeft opgepakt.

De betogers verzetten zich in de eerste plaats tegen kernenergie, maar ze zijn er ook op tegen dat afgevaardigden van de nucleaire industrie bijeen zijn op het moment dat er in Den Haag de nucleaire top plaatsvindt.

''Terwijl in Den Haag de politici praten over de vermindering van nucleaire materialen en het tegengaan van de verspreiding van nucleaire technologie, hebben in Amsterdam de CEO's van de belangrijkste kernenergiebedrijven plannen gemaakt voor de verdere verspreiding van die materialen en technologie.''

Het protest begon rond half tien, meldde organisator Stop Nucleaire Handel.

Volgens de politie worden de demonstranten momenteel geregistreerd op een politiebureau in Hoofddorp vanwege het niet voldoen aan een bevel of vordering. Ze krijgen zoals het er nu naar uitziet een proces-verbaal mee naar huis, zei een woordvoerder.

Bekijk beelden:

AchtergrondenDe inzet van de nuclaire top in Den Haag

Wat merken we van de NSS? l Wie komen er allemaal? l Dossier NSS