De productie van nucleair en radiologisch materiaal en de ontwikkeling van forensisch onderzoek naar bijvoorbeeld het smokkelen van deze materialen liep decennia lang niet parallel. 

Dat zei Tjark Tjin-A-Tsoi, directeur van het Nederlands Forensisch Instituut, maandag tijdens de Nucleaire top in Den Haag. 

Het NFI presenteerde op de top de Nederlandse 'Gift Basket', die is ontwikkeld in samenwerking met diverse deelnemers aan de top. Het doel hiervan is een traject uit te zetten voor de innovaties en onderzoek- en opsporingsmethoden die nodig zijn bij een nucleair veiligheidsincident.

De onderzoeksmethoden zijn vooral gericht op smokkel van radioactieve materialen, bijvoorbeeld via de haven van Rotterdam. "We kunnen met onze methoden de herkomst van het materiaal vaststellen", lichtte projectleider Ed van Zalen toe. "Vervolgens spreken we het land van herkomst er op aan."

Volgens Van Zalen is het mogelijk om de 'vingerafdruk' van radioactief materiaal vast te leggen, waardoor de bron is te achterhalen. Zo wordt duidelijk uit welke regio het materiaal afkomstig is. 

Vooruitgang

"Sinds 1995 is er enorme vooruitgang geboekt, maar er is nu wereldwijde samenwerking nodig", aldus Van Zalen. "Een vuile bom die afgaat in een stadscentrum is een schrikbeeld. Met onze methoden kun je al forensisch onderzoek doen voor een dergelijk incident plaatsvindt."

Diverse deelnemers aan de nucleaire top nemen al deel aan het project, waaronder het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Australië, Canada en Japan. 

Rusland

Hoewel de nucleaire veiligheid in Rusland een groot punt van zorg is, doen de Russen niet mee aan het project. 

"Rusland is geen volledige deelnemer", zei Van Zalen. "We wilden wel met ze samenwerken, maar er waren wat obstakels over het delen van informatie. Andere partners staan op het punt om het project te steunen."

AchtergrondenDe inzet van de nuclaire top in Den Haag

Wat merken we van de NSS? l Wie komen er allemaal? l Dossier NSS