Enkele honderden mensen hebben zondag in Den Haag meegelopen in een wandeltocht tegen kernwapens en kernenergie. De tocht van het Hobbemaplein naar het stadhuis aan het Spuiplein verliep zonder incidenten.

Een van de sprekers, Fatima Faid van de Haagse Stads Partij noemde het heel erg dat miljoenen worden uitgegeven aan de top ''terwijl in Den Haag 30.000 kinderen onder de armoedegrens leven''.

De demonstratieve tocht voerde de deelnemers door de Haagse Schilderswijk waar veel mensen wonen die het niet breed hebben. ''Het bedrag dat voor de top wordt uitgetrokken is een grove schande'', aldus Faid.

De problematiek van de verspreiding van kernwapens komt volgens betoger Geert Bosma te weinig aan bod tijdens de NSS. ''Er is nog steeds een wapenwedloop en daar gaat deze top helemaal niet over'', zei hij. De politiebewaking tijdens de wandeltocht noemde hij buiten alle proporties.

Rene Oosterhuys van de organisatie riep de aanwezigen in zijn speech op om ''op te trekken naar de NSS''.

Mountainbikes

In Den Haag waren zondag verschillende demonstraties tegen kernwapens in de aanloop naar de nucleaire top (NSS), maandag en dinsdag in het World Forum.

Tijdens één van de demonstraties fietsten zo'n vijftig deelnemers rond het Malieveld als denkbeeldig ontploffingsgebied bij een kernbom. Ze werden nauwlettend in de gaten gehouden door een groep agenten op mountainbikes.

Iran

Ook hebben enkele tientallen aanhangers van de Iraanse oppositie  vlakbij het World Forum in Den Haag gedemonstreerd tegen het bewind in Teheran. 

De betogers zijn aanhangers van de Nationale Raad van Verzet van Iran. Ze vinden dat het Westen niet hard genoeg optreedt tegen het Iraanse bewind. ''Iran praat met het Westen om tijd te rekken totdat ze echt een atoombom hebben. Maar onderhandelen heeft geen zin. Hoe lang houd je dat vol? Waar blijven je principes? Iran zal zijn afspraken niet nakomen. Al 33 jaar gebeurt er niets. Ze hebben genoeg tijd gehad'', zegt demonstrant Shahab Sultany.

Van de gematigde president van Iran, Rouhani, moet hij niets hebben. ''Soms moet Iran een gematigd gezicht laten zien. Maar de ideologie blijft hetzelfde. Het regime bestaat door onderdrukking. Van een wolf kun je geen lam verwachten.''