De laatste dag van de 39e editie van North Sea Jazz Festival is aangebroken. De eerste namen op het programma komen echter uit de soulhoek: Sharon Jones, Charles Bradley, Bo Saris en Kelis.

De Amerikaanse zangeres Kelis is vooral bekend van haar R&B-hits Caught Out There, Milkshake, Trick Me en het tegen dance aan schurkende Acapella. Op haar meest recente album Food bewees ze dat ook soulmuziek in haar straatje ligt. Dat is dan ook wat ze voornamelijk laat horen op North Sea Jazz.

Ze begint met jazzklassieker Feeling Good, gecoverd door uiteenlopende grootheden als Nina Simone en Muse. Kelis weet zich het liedje niet geheel eigen te maken. Haar timbre is donker en modderig, met een rokerig hees randje. Ze gaat zelden de hoogte in, los van een gilletje hier en daar, maar nergens virtuoos.

Haar achtergrondvocaliste blijkt over meer zangtalent te beschikken en vervult een belangrijke functie. De pophits Acapella en 4th Of July worden door haar band kundig omgetoverd tot funky soulnummers. Trick Me krijgt een reggae-arrangement aangemeten, maar de andere hits blijven uit. Feeling Good gaat wel op herhaling. (PO)

The Daptone Super Soul Revue

Elders vindt een drie uur durende showcase plaats van de platenfirma Daptone Records. De laatste jaren zorgden zij voor een ware soulrevival met acts als Sharon Jones en Charles Bradley. Het nostalgische soulgeluid van Daptone Records kan ook nu weer rekenen op een grote opkomst.

Al tijdens het opwarmkwartiertje van de band blijkt ook de bovenste ring van de zaal open te moeten om zo de drukte aan te kunnen. Dit geldt echter niet vooral alle acts die de revue passeren. Zo vindt er een ware exodus plaats wanneer het de beurt is aan de zware afrobeat van Antibalas.

Daarbij moet wel gezegd worden dat Antibalas de pech heeft dat het optreden volgt op de gepassioneerde show van Charles Bradley. De geest van Feli Kuti lijkt springlevend als Antibalas zijn sociale, dan wel politieke georiënteerde boodschap verkondigen tegen een heftig percussiegedreven geluid.

De hoofdrol in de Daptone-showcase wordt, zoals verwacht, opgeëist door "the voice of America", beter bekend als Charles Bradley. Ook dit jaar staat hij op North Sea Jazz en ook dit keer slaagt hij erin de harten van de aanwezigen te stelen.

De bezieling waarmee hij zijn muziek in een live setting tot uiting brengt is ongekend in muziek. Deze man is geboren voor het podium. Zijn heerlijke glimlach, karakteristieke stem en onvergetelijke danspasjes zijn voldoende om de Maas volledig in te pakken. (AC)

Bo Saris

Zanger Boris Titulaer alias Bo Saris heeft de eer om de grote Nile-zaal, waar eerder dit weekend Stevie Wonder en Pharrell Williams optraden, op de laatste dag van North Sea Jazz te openen. Helaas blijkt de grote hal een maatje te groot voor de voormalige Idols-winnaar.

Maar dat imago heeft Titulaer al geruime tijd van zich afgeschud. De soul is echter gebleven en daarin heeft de Limburgse zanger zich verder verdiept. Op North Sea Jazz laat hij voornamelijk repertoire van zijn dit voorjaar verschenen album Gold horen, de eerste onder zijn artiestennaam Bo Saris.

Het optreden van Bo Saris is vooral erg gelikt. Vocaal is hij enorm gegroeid live (misschien nog beter dan op plaat) en ook zijn podiumpresentatie is goed doordacht. Soms iets te doordacht, maar dat hier een goed geoliede machine aan het werk is, is evident. Een goede opwarmer voor de slotdag van het festival. (PO)

Vijf tips voor North Sea Jazz | Alle berichten over North Sea Jazz | Alles over het festivalseizoen | Leukste festivals van deze week