Aankomend weekend vindt in Rotterdam wederom het North Sea Jazz Festival plaats. NU.nl tipt vijf acts die je zeker moet gaan bekijken.

Zoals ieder jaar biedt North Sea Jazz deze editie weer een keur aan grote namen uit het soul- en jazzcircuit, terwijl ook popartiesten als Robin Thicke en Pharrell Williams optreden.

Andere grote namen op het festival zijn Stevie Wonder, Hall & Oates, Joss Stone, Alain Clark, Kelis, Nile Rodgers met Chic, Al Jarreau, Giovanca en Neneh Cherry.

Hieronder vijf acts die je naast deze grote namen zeker niet mag missen. Andere suggesties? Deel ze op NUjij.

1. Outkast

Zondag 13 juli, 22.15-23.45 uur, Maas

Toegegeven, ook een grote naam. Het hiphopduo bestaande uit Andre 3000 en Big Boi scoorde ruim vijftien jaar geleden zijn eerste hit met Rosa Parks, maar de grote doorbraak volgde een paar jaar later met de nummer 1-hit Ms. Jackson. Na een jarenlange afwezigheid keert Outkast terug naar de podia.

Outkast - B.O.B. (2001)


2. Gregory Porter

Vrijdag 11 juli, 21.45-23.00 uur, Maas

Jazzvocalist Gregory Porter wordt als een van de grootste jazzstemmen van deze generatie beschouwd, met Donny Hathaway en Bil Withers als voornaamste invloeden. In september verscheen Liquid Spirit, zijn eerste album voor het gerenommeerde jazzlabel Blue Note Records, met zowel eigen werk als standards.

Gregory Porter - Hey Laura (2013)


3. Typhoon

Zaterdag 12 juli, 22.00-23.00 uur, Mississippi

De Nederlandse rapper Typhoon bracht zeven jaar geleden al zijn debuutalbum uit, maar liet daarna jarenlang niks van zich horen. Inmiddels is hij terug met zijn alom bejubelde tweede plaat Lobi Da Basi. Op de cd laat Typhoon zijn dichterstalenten horen, ondersteund door een even eclectische als exotische mix aan muziekstijlen.

Typhoon - Hemel Valt (2014)


4. Mavis Staples

Vrijdag 11 juli, 19.15-20.30 uur, Congo

Zangeres Mavis Staples draait al een lange tijd mee in de muziekwereld. Aanvankelijk als lid van The Staple Singers, later als succesvolle soloartieste. Vorig jaar verscheen haar album One True Vine, waarop ze samenwerkte met Jeff Tweedy van countryrockband Wilco. Verwacht rauwe en bitterzoete gospel, soul en blues.

Mavis Staples - I'll Take You There (Live, 2013)


5. Quincy Jones

Zaterdag 12 juli, 20.45-22.00 uur, Amazon

De grootmeester van de pop, soul en jazz is zaterdag goed vertegenwoordigd op North Sea Jazz. Eerst brengt het Metropole Orkest een eerbetoon aan het omvangrijke oeuvre van de componist, producer, songwriter en arrangeur en ’s avonds staat Quincy Jones zelf op de planken met zijn The Global Gumbo Project.

Quincy Jones presents Global Jumbo Project - Compilation (2011)