Op ruim 50 kilometer ten noorden van Lillehammer ligt Kvitfjell. Het skigebied werd in de jaren ’90 gebouwd voor de Olympische Winterspelen.

Sindsdien is het een van de modernste skigebieden van Noord-Europa. Met 27 afdalingen, waarvan de langste 3,5 km is. En met pistes voor elk niveau: 5 groene (5 km), 11 blauwe (10 km), 6 rode (9 km) en 4 zwarte pistes (5k m).

Fun

Voor de variatie zijn er twee funparks. En voor een wedstrijdje of het bijwerken van de techniek is er een 650 meter lange skiers-cross baan: met vier naast elkaar gelegen ‘startblokken’, bumps, jumps en banked corners.

World Cup Downhill en Super G

Voor de Olympische Spelen van ’94 moeten we terug in de geschiedenisboeken, maar tot op de dag van vandaag wordt de wedstrijdpiste van de Spelen voor internationale kampioenschappen gebruikt. Dit benadrukt dat Kvitfjell nog steeds een belangrijke wintersportnoemer is. Op 12 en 13 maart 2011 wordt hier gestreden om de World Cup Downhill en Super G. Snelheden van 130 km per uur zijn hierbij geen uitzondering - een bijzondere ervaring om vanaf de zijlijn te volgen.

Sneeuwzeker

De sneeuwzekerheid staat in heel Noorwegen hoog in het vaandel, maar voor Kvitfjell gaat die vlieger zeker op. Het skigebied kan dan ook gerekend worden tot een van de skicentra die de meeste skidagen van Noorwegen telt. Een lang skiseizoen dus, meestal vanaf eind oktober tot april! Dit dankzij de grote hoeveelheid sneeuw die er valt en aangevuld door de sneeuwkanonnen, die waar nodig 85 procent van de hellingen van kunstsneeuw voorzien.

Reizen naar Kvitfjell

Zelf koers zetten naar Noorse bodem? Kies bijvoorbeeld voor de ferryovertocht van Color Line, vanuit het Deense Hirtshals naar Larvik of Kristiansand. De SuperSpeed doet zijn naam eer aan en brengt je in 3 tot 4 uur naar de overkant. Vanaf daar is het nog slechts een paar uur rijden om Kvitfjell te bereiken. Een andere mogelijkheid is de cruiseferry van het Duitse Kiel naar Oslo.

Meer informatie? Kijk op VisitNorway.nl.