OSLO - Massamoordenaar Anders Behring Breivik heeft twee korte verklaringen voorbereid.

Hij hoopt die te mogen voorlezen als de rechtbank in de Noorse hoofdstad Oslo vrijdag uitspraak heeft gedaan in zijn zaak. Dat heeft Breiviks advocaat Geir Lippestad woensdag gezegd tegen de krant Aftenposten.

Breivik pleegde vorig jaar twee aanslagen in Noorwegen, waardoor in totaal 77 mensen omkwamen. Voor het vonnis zijn twee scenario's denkbaar.

Als Breivik toerekeningsvatbaar wordt verklaard, moet hij naar de gevangenis. Denken de rechters dat hij ontoerekeningsvatbaar was, dan moet hij mogelijk levenslang naar een kliniek. Voor beide scenario's maakte Breivik een toespraak.

Niet zeker

Het is volgens Lippestad niet zeker dat Breivik vrijdag het woord krijgt. De advocaat zei ook tegen Aftenposten dat hij bereid is Breivik bij te staan als het tot een hoger beroep komt. Breivik heeft eerder gezegd dat hij alleen in hoger beroep gaat als de rechters hem ontoerekeningsvatbaar achten.

Bij een van de aanslagen van vorig jaar liet Breivik een autobom afgaan in het regeringscentrum van Oslo. Regeringsfunctionarissen zeiden woensdag tegen Noorse media dat het vervangen van de beschadigde gebouwen zeker 8 tot 10 miljard kronen kost (ruim 1 miljard euro). Het kan wel 10 jaar duren voordat de nieuwe gebouwen klaar zijn.

Alles over de aanslagen in Noorwegen in ons dossier