OSLO - De Noorse aanslagpleger Anders Behring Breivik wilde woensdag geen vragen beantwoorden over de computergame World of Warcraft. Hij had het gevoel dat de aanklager hem belachelijk wilde maken.

Breivik zei eerder dat hij in 2006 een jaar vrij had genomen om zich volledig te storten op de game. Vervolgens zou hij zich vanaf 2007 fulltime hebben gestort op het schrijven van een manifest, waarin hij de ideologie achter zijn aanslagen uiteenzette.

De rechters kregen woensdag bewijs voorgeschoteld waaruit bleek dat Breivik pas enkele maanden voor de aanslagen van 22 juli was gestopt met gamen.

De aanklager wilde vragen stellen over deze mogelijke tegenstrijdigheden in Breiviks verklaringen, om boven tafel te krijgen of hij toerekeningsvatbaar is. Dat is belangrijk voor Breiviks straf. De Noor kan alleen celstraf krijgen als hij verantwoordelijk kan worden gehouden voor zijn daden.

Toen Breivik met de schijnbare tegenstrijdigheden werd geconfronteerd, beet hij aanklager Svein Holden toe dat hij zijn tijd had verdeeld tussen gamen en zijn manifest. ,,U bent fulltime aanklager, en toch weet ik zeker dat u hobby's heeft wanneer u 's avonds naar huis gaat.''

Lees alles over het proces tegen Breivik op onze special