OSLO - De politie heeft goed opgetreden toen Anders Behring Breivik op 22 juli schietend over het Noorse eilandje Utoya liep. Dat vindt hij zelf althans.

''Over het geheel heeft de politie zich goed ingezet, zeker als je bedenkt dat het zomervakantie was en nog vrijdagnamiddag ook'', zei hij vrijdag in de rechtbank van Oslo.

Bij de schietpartij op Utøya kwamen vorig jaar 69 mensen om. Daar was toen een jeugdkamp van de Noorse Arbeiderspartij.

Een advocate van nabestaanden had juist kritiek op het politie-optreden. Toen zij een politieman wilde vragen waarom het zolang duurde voor de politie op Utøya arriveerde, werd zij afgekapt door de rechtbankvoorzitter. Advocate Mette Yvonne Larsen zei voor de Noorse televisie dat ze geen genoegen zou nemen met de onderbroken ondervraging.

Breivik kon ruim een uur schietend over Utøya trekken voordat een antiterreureenheid hem in de boeien sloeg. Een door de regering ingestelde commissie onderzoekt de gang van zaken rond het transport van de eenheid naar het eiland.

Bestudeerd

Breivik heeft eerder gezegd dat hij de politie had gebeld om zich over te geven. Toen de agenten niet kwamen, ging hij door met mensen neerschieten.

Volgens het Noorse persbureau NTB heeft Breivik de antiterrreureenheden van de politie goed bestudeerd voor hij zijn aanslagen pleegde. Hij wilde zijn 'opdracht' uitvoeren voor de politie hem kon stoppen. De Noor zag de schietpartij als een noodzakelijk kwaad om Noorwegen te beschermen tegen migratie.

Pleister

Toen Breivik zich eenmaal had overgegeven aan de politie, wilde hij zo snel mogelijk een pleister voor een bloedende snee in zijn vinger. Dat zei de hoofdinspecteur van politie Havard Gaasbakk vrijdag tegen de rechtbank van Oslo. ''Ik zei: jij krijgt geen pleister van me. Kijk om je heen: overal liggen doden en gewonden'', aldus de inspecteur.

Nadat Breivik in de boeien was geslagen, werd hij door de politie meegenomen voor verhoor. Van agenten moest hij ook zijn neppolitie-uniform uittrekken. Daarin had hij zich gestoken om zijn potentiële slachtoffers te laten denken dat hij ze kwam helpen.

Gaasbakk zei dat Breivik voor politiefotografen begon te poseren als een bodybuilder toen hij letterlijk in zijn ondergoed stond.

Vonnis

Voor de schietpartij op Utøya had Breivik een bom laten ontploffen in Oslo, waardoor acht mensen omkwamen. Hij is aangeklaagd voor terrorisme en moord en kan maximaal 21 jaar celstraf krijgen. Het vonnis wordt naar verwachting in juli geveld.