OSLO - De schietpartij op het Noorse eilandje Utøya op 22 juli heeft de politieke interesse van de overlevende twintiger Adrian Pracon aangewakkerd.

Ook is hij meer politiek actief dan voor de schietpartij. ''Breivik maakte een fout door mijn leven te sparen'', zei hij vrijdag voor de rechtbank in Oslo, aldus Noorse media.

Breivik zei vorige maand dat hij het leven van Pracon had gespaard, omdat hij er conservatief uitzag. Hij had zijn wapen al op de man gericht, maar schoot niet. ''Sommige mensen zien er linkser uit dan anderen'', zei Breivik op 23 april.

De Noor legde uit dat hij vooral schoot op jongeren die er marxistisch uitzagen. Pracon werd later in zijn schouder geraakt door een kogel van Breivik.

Zware last

Pracon zei vrijdag dat de vraag waarom hij niet was vermoord, terwijl ook anderen hadden gesmeekt om niet te worden neergeschoten, ''een zware last'' voor hem was. Hij gelooft niet dat Breivik hem liet leven vanwege zijn conservatieve uiterlijk. Een andere verklaring had hij echter ook niet paraat.

Breivik trok schietend rond over Utøya tijdens een jongerenkamp van de Noorse Arbeiderspartij. Dat kostte 69 mensen het leven. Breivik deed dat naar eigen zeggen omdat hij Noorwegen wilde beschermen tegen het migratiebeleid van de linkse Arbeiderspartij.

Eerder op de dag had de Noor een autobom laten ontploffen in de regeringswijk van Oslo nabij het kantoor van de premier Jens Stoltenberg, die ook lid is van de Arbeiderspartij.