OSLO - Toen Anders Behring Breivik schietend de 20-jarige Tarjei Jensen Bech naderde op het Noorse eilandje Utoya, voelde Bech zich net de jonge tovenaar Harry Potter, die werd opgejaagd door slechterik Voldemort.

Dat zei de man die de schietpartij overleefde woensdag voor de rechtbank van Oslo,

meldde

de BBC.

De man had gezien hoe meerdere mensen werden doodgeschoten. Daarna verstopte hij zich met een meisje op de rand van een steile klif. Ze hoorden daar de sissende ademhaling van Breivik.

Op enig moment viel Bech van de klif 10 tot 15 meter naar beneden. Andere overlevenden probeerden hem daar te helpen tot een reddingsboot bij het eilandje arriveerde. Een meisje probeerde hem wakker te houden door hem vijf keer te vragen hoe zijn kat heet. De naam van het dier is Klumpen ('dikkerdje'). Hiermee kreeg de man de lachers in de rechtszaal op zijn hand, onder wie Breivik, die ook even lachte toen hij met Voldemort werd vergeleken.

Overwinning

Ook Ylva Helene Schwenke legde een verklaring af. Ze toonde een rood litteken in haar nek, dat ze had overgehouden aan de kogels van Breivik. Ze ziet het als een teken van overwinning. ''We hebben de prijs voor democratie betaald en gewonnen.'' Het meisje was pas 14 tijdens de schietpartij.

Het was de 23e dag van het proces tegen Breivik, die vorig jaar 69 mensen vermoordde op het eiland waar een zomerkamp van de Noorse Arbeiderspartij aan de gang was. Eerder op die dag liet hij een bom afgaan in Oslo, wat acht mensen het leven kostte. De getuigenverklaringen over de gebeurtenissen op Utøya gaan de komende dagen verder.

Op 16 april begon het proces tegen Breivik. De Noor is aangeklaagd voor terrorisme en moord en kan maximaal 21 jaar celstraf krijgen. Als de rechters denken dat hij ontoerekeningsvatbaar is, moet hij voor behandeling naar een psychiatrische kliniek. Twee onderzoeken hierover spreken elkaar tegen.

Het vonnis wordt naar verwachting in juli geveld.

Alle berichten over het proces tegen Breivik in ons nieuwsdossier