OSLO - Anders Behring Breivik, de dader van de bloedige aanslagen in Noorwegen, heeft zijn advocaat een lange lijst met eisen overhandigd.

De eisen zijn onrealistisch, aldus advocaat Geir Lippestad. Zo eist Breivik onder andere het vertrek van de Noorse regering.

Als de eisen worden ingewilligd, is Breivik in ruil daarvoor bereid informatie te geven over twee terreurcellen die volgens hem vergelijkbare aanslagen willen plegen. Voor het bestaan van die cellen is overigens geen bewijs gevonden.

Japanse specialisten

Breivik eist volgens Lippestad ook dat hij wordt onderzocht door Japanse specialisten. Het moeten Japanners zijn omdat 'Japanners weten wat eer betekent'.

Lippestad heeft eerder gezegd dat alles erop wijst dat zijn cliënt 'krankzinnig' is. Uit andere hoek kwam de suggestie dat Breivik helemaal niet krankzinnig is.

Tarjei Rygnestad, hoofd van de Noorse raad voor forensische geneeskunde, die de psychiatrische evaluatie van Breivik moet goedkeuren, acht het niet waarschijnlijk dat Beivik psychotisch was toen hij de aanslagen pleegde.

Ontoerekeningsvatbaar

Volgens Rygnestad lijkt het er niet op dat Breivik het contact met de werkelijkheid verloren had. Hij was zich kennelijk goed bewust van zijn daden.

De raad voor forensische geneeskunde heeft tot taak een onderzoek van twee door de rechter aangestelde psychiaters te evalueren en goed te keuren. Daarna is het aan de rechter om te bepalen of Breivik ontoerekeningsvatbaar moet worden verklaard.

De aanslagen op 22 juli zijn zo nauwgezet voorbereid en uitgevoerd dat deze moeilijk kunnen worden toegeschreven aan een gek die aan waandenkbeelden lijdt, zei Rygnestad.

Sterke geest

Breivik zelf lijkt niet te willen dat hij ontoerekeningsvatbaar wordt verklaard. "Ik heb een ontzettend sterke geest (sterker dan van iedereen die ik ooit heb gekend)", schreef hij in zijn vijftienhonderd pagina's tellende manifest.

De twee door het hof aangestelde psychiaters presenteren hun onderzoek naar verwachting op 1 november.