AMSTERDAM - Anders Behring Breivik heeft een diepgewortelde haat tegenover verschillende sterren, onder wie Madonna, Angelina Jolie en Heidi Klum.

Dat staat in het manifest dat de Noorse terrorist schreef voordat hij vorige maand zijn bloederige aanslagen pleegde. Hij hekelt hen omdat ze het vermengen van rassen verheerlijken.

Madonna adopteerde twee donkere kinderen uit het Afrikaanse land Malawi. Jolie adopteerde op haar beurt drie kinderen, afkomstig uit Cambodja, Ethiopië en Vietnam.

Heidi Klum is getrouwd met zanger Seal, die van Nigeriaanse en Braziliaanse afkomst is.

Europese kenmerken

"De enige reden dat deze personen op de eerste plaats beroemd zijn geworden is vanwege hun noordelijke of Europese kenmerken. Unieke kenmerken die zijn ontstaan in een evolutieproces dat meer dan een miljoen jaar heeft geduurd", schrijft Breivik. "Deze kenmerken, zowel fysiek als mentaal, zijn dankzij hun foutieve beslissingen voor altijd weggevaagd."

De 32-jarige Breivik pleegde vorige maand een aanslag op regeringsgebouwen in Oslo en richtte met vuurwapens een bloedbad aan op het eiland Utøya. Daarbij vonden 77 mensen de dood. Hij handelde onder meer uit onvrede over de immigratie van moslims naar zijn land.