OSLO - Door de bomaanslag van vrijdag is er een acuut tekort aan kantoorplekken in Oslo.

Alleen al de getroffen Noorse ministeries komen zeker 2000 werkplekken tekort.

Dat meldde een woordvoerder van de Rijksgebouwendienst dinsdag. Een van de grootste projectontwikkelaars, Oslo S Utvikling kan direct 600 tot 800 werkplekken inrichten, maar volgens de expert is de aangeboden 15.000 vierkante meter niet genoeg. Er zou vijf keer meer nodig zijn.

''Niet iedere plek is geschikt, alleen al vanwege de extra veiligheidsmaatregelen die ministeries nodig hebben'', aldus de woordvoerder van de Rijksgebouwendienst tegen het Noorse persbureau NTB.

Helikopter

Bouwkundigen maakten zondag en maandag vanaf de grond en vanuit een helikopter eerste analyses van de zes getroffen regeringsgebouwen, waarin bij elkaar tien ministeries zijn gevestigd. Ze achtten het vrij zeker dat de ministeries van Justitie, Olie- en energie, Economische Zaken, Gezondheidszorg, Arbeid en het kantoor van de premier zullen moeten worden gesloopt.

De bom heeft waarschijnlijk te veel schade aan de structuur van de gebouwen aangericht. Over de ministeries van Wetenschap en Financiën bestaat nog onduidelijkheid.