OSLO - De man die de aanslagen van vrijdag in Noorwegen heeft bekend, wil graag een openbare rechtszitting waarbij hij een uniform mag dragen.

Deze wens heeft zijn advocaat Geir Lippestad zondagavond onthuld aan de Noorse tv-zender NRK.

''Ik weet niet welk uniform'', zei hij.

De Noor moet om 13 uur Nederlandse tijd verschijnen voor een rechtbank in Oslo. Hij wil daar publiekelijk zijn redenen voor het bloedbad uitleggen.

De rechter moet nog bepalen of de zitting openbaar of besloten plaatsvindt. Volgens Noors recht kan de rechter hem dan maximaal 4 weken voorlopige hechtenis opleggen. Daarna kan de rechter deze termijn verlengen.

Noodzaak

De 32-jarige Noor Anders Behring Breivik heeft bekend een bomaanslag te hebben gepleegd op regeringsgebouwen in Oslo. Daarbij kwamen zeven mensen om. Daarna schoot hij 86 jongeren dood bij een socialistische jeugdbijeenkomst op het eiland Utøya.

Bij de zitting maandag hoeft hij nog niet te zeggen of hij zich onschuldig of schuldig acht. Volgens zijn advocaat bekent hij de aanslagen, maar ziet Breivik geen noodzaak voor straf.

De rechter zal vrijwel zeker bepalen dat de man in voorlopige hechtenis wordt genomen. De politie kan vragen dat hij in een isoleercel wordt geplaatst, zonder toegang tot nieuws, brieven of bezoekers. Wel mag hij dan zijn advocaat ontvangen.

Artsen zullen de komende tijd de psychische gesteldheid van Breivik onderzoeken. Juridische experts verwachten dat de feitelijke rechtszaak over ruim een jaar begint.

Celstraf

De maximale celstraf in Noorwegen is 21 jaar. Dat kan steeds met 5 jaar worden verlengd als de rechtbank vreest voor herhaling van de gepleegde feiten. ''In theorie kan hij voor de rest van zijn leven in de cel zitten'', zei professor strafrecht Staale Eskeland van de Universiteit van Oslo.

De maximumstraf voor terrorisme in Noorwegen wordt binnenkort verhoogd tot 30 jaar. Dat geldt niet voor Breivik, omdat de wet nog niet van kracht is. 

Volg de laatste tweets over de aanslagen in Noorwegen via NUlive