Noord-Korea trekt zich terug uit het gezamenlijke kantoor met Zuid-Korea. In het kantoor werkten sinds september vorig jaar medewerkers uit de twee landen samen om de relatie tussen de buurlanden te bevorderen.

Het kantoor staat in de Noord-Koreaanse grensstad Kaesong. In het gebouw kon 24 uur per dag over allerlei kwesties overlegd worden.

Noord-Korea nam het besluit om zich terug te trekken vrijdagochtend tijdens een wekelijkse ontmoeting met Zuid-Korea. Dit gebeurde "op instructie van hogerhand", aldus de Zuid-Koreaanse autoriteiten.

De beslissing van Noord-Korea is een nieuwe tegenslag voor de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in, die eerder deze maand al de onderhandelingen tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump zag vastlopen. Moon hoopte dat een deal de onderhandelingen met de noorderburen gemakkelijker zou maken.

Kim en Trump ontmoetten elkaar eerder deze maand in de Vietnamese hoofdstad Hanoi. Zij spraken daar onder meer over de denuclearisatie van Noord-Korea en het verlichten van de sancties. Trump en Kim konden het daarover echter niet eens worden.