Noord-Korea zegt na de top met de Verenigde Staten niet van standpunt te zullen veranderen, ook niet als de Amerikanen verdere gesprekken voorstellen. De top werd donderdagochtend vroegtijdig beëindigd zonder overeenkomst.

Het was de tweede ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

Volgens de Verenigde Staten was de Noord-Koreaanse delegatie bereid om het kerncomplex Yongbyon te ontmantelen in ruil voor een einde aan alle internationale sancties. Trump verklaarde dat dit niet genoeg was en dat Noord-Korea een onacceptabele eis had gesteld.

De Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken zegt nu dat zijn delegatie de VS alleen heeft gevraagd om de opheffing van vijf sancties.

Volgens minister Ri Yong-ho heeft Pyongyang ook aangeboden om de productie van nucleaire materialen, waaronder plutonium en uranium, permanent te beëindigen onder toezicht van Amerikaanse experts.

De minister stelt dat er een realistisch aanbod op tafel lag, maar dat de Amerikanen om meer vroegen. Zo zouden zij willen dat Noord-Korea een extra stap zet op het gebied van denuclearisatie.

'Kim Jong-un wil van onze sancties af, maar dat gebeurt niet'
92
'Kim Jong-un wil van onze sancties af, maar dat gebeurt niet'

Trump wil verder praten met Noord-Korea

Trumps woordvoerder maakte bekend dat de Amerikaanse president verder wil praten met Noord-Korea.

Ook liet zij weten dat Trump zal blijven samenwerken met de leiders van Zuid-Korea en Japan, met wie hij na de top contact heeft gehad.