De Noord-Koreaanse ambassadeur in Italië zou asiel hebben aangevraagd in een westers land. Om welk land het gaat, is niet duidelijk. De 48-jarige topdiplomaat Jo Song-gil is sinds mei 2015 werkzaam in Rome.

De 48-jarige diplomaat en zijn familie staan in Italië onder bescherming van de Italiaanse overheid, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap donderdag. 

De man zou zijn asielaanvraag hebben ingediend, nadat hij door de Noord-Koreaanse regering werd teruggeroepen. Volgens Noord-Korea gebeurde dat omdat er volgens de gebruikelijke procedures een nieuwe ambassadeur zou komen.

De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken zegt niet op de hoogte te zijn van Jo's aanvraag. Er zijn geen aanwijzingen voor, aldus minister Enzo Moavero Milanesi. 

Het is niet bekend of de ambassadeur in Zuid-Korea asiel heeft aangevraagd. De geheime dienst in dat land wil geen antwoorden geven op vragen van het persbureau.

Voorganger Jo werd land uitgezet

Jo heeft sinds oktober 2017 de leiding over de ambassade in Rome. Zijn voorganger Mun Jong-nam was door de Italiaanse overheid, als reactie op de atoomtesten van Noord-Korea, het land uitgezet. 

Het komt zelden voor dat hoge regeringsmedewerkers Noord-Korea ontvluchten.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!