Noord- en Zuid-Korea stellen een nieuwe stap te hebben gezet in het vredesproces tussen beide landen. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de president van Zuid-Korea, Moon Jae-in, hebben tijdens de driedaagse top in Pyongyang afgesproken zich in te zetten voor een kernwapenvrij en vreedzaam schiereiland.

Kim heeft volgens persbureau Yonhap toegezegd dat internationale waarnemers worden toegelaten om toe te zien op de "permanente ontmanteling" van de belangrijkste raketfaciliteiten.

Ook is het land bereid het nucleaire onderzoekscentrum van Yongpyong te sluiten. In ruil daarvoor moeten de Verenigde Staten gelijkwaardige maatregelen nemen.

Kim en Moon spraken tijdens een gezamenlijke persconferentie. Volgens de Zuid-Koreaanse president hebben ze afgesproken dat het Koreaanse schiereiland een "land van vrede zonder kernwapens en nucleaire dreigingen'' moet worden.

Kim zei dat hij binnenkort een bezoek zal brengen aan Seoul. Vermoedelijk doet hij dat nog voor het einde van dit jaar.

Noord- en Zuid-Korea beloven kernwapenvrij schiereiland
64
Noord- en Zuid-Korea beloven kernwapenvrij schiereiland

'Septemberverklaring brengt vrede en welvaart dichterbij'

De twee leiders zetten na afloop van de tweede dag een handtekening onder een verklaring. Volgens Kim biedt deze septemberverklaring meer ruimte voor het verbeteren van de relaties tussen noord en zuid en brengt die "het tijdperk van vrede en welvaart dichterbij".

Moon stelt dat het de eerste keer is dat de twee landen over denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland spraken. Ook maakten de landen bekend in 2032 samen de Olympische Spelen te willen organiseren.

De top eindigt op vrijdag. Voor die tijd brengen de twee leiders een bezoek aan een vulkaan aan de Chinese grens. De actieve vulkaan Paektu Berg en wordt door veel Koreanen vereerd als een spirituele bron van het land.

Donald Trump reageert zeer verheugd op het nieuws

De Amerikaanse president Donald Trump reageerde verheugd op het nieuws. Via Twitter liet hij weten het "heel spannend" te vinden. 

"Kim Jong-un heeft ingestemd met nucleaire inspecties en het permanent ontmantelen van een testlocatie in het bijzijn van internationale experts. Ondertussen worden er geen nucleaire tests meer gedaan. Heel spannend!"

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!