Noord-Korea maakt zich in toenemende mate zorgen over de houding van de Verenigde Staten tegenover het bewind in Pyongyang.

De Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken, Ri Yong-ho, noemt het alarmerend dat de Verenigde Staten ''steeds harder roepen dat de internationale sancties tegen Noord-Korea moeten worden gehandhaafd''. Hij vindt dat niet terecht. 

De minister zegt dat Noord-Korea vastbesloten is de afspraken na te komen die de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump hebben gemaakt op hun top in juni in Singapore. Daar beloofde Noord-Korea het nucleaire programma af te bouwen.

Trump zegde bij de ontmoeting Noord-Korea een betere relatie met de Verenigde Staten toe. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, riep landen in Zuidoost-Azië deze week echter op internationale sancties tegen het bewind in Pyongyang te handhaven.

'Noord-Korea speelt geen open kaart'

Verder hebben bronnen bij Amerikaanse inlichtingendiensten gezegd dat Noord-Korea de Verenigde Staten probeert te misleiden over het aantal kernkoppen en raketten waarover het beschikt. Ook zou Pyongyang geen open kaart spelen over de bases die het heeft voor het maken van kernwapens.

Noord-Korea ontwikkelt nog steeds kernwapens en raketten en schendt daarnaast ook verschillende VN-handelsembargo's. Dat is zaterdag gebleken uit een vertrouwelijk rapport van de Verenigde Naties.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!