Noord-Korea heeft de stoffelijke resten van waarschijnlijk 55 tijdens de Koreaanse Oorlog omgekomen Amerikaanse militairen overgedragen. Een Amerikaans militair toestel vloog naar de Noord-Koreaanse stad Wonsan en haalde daar de kleine kisten met overblijfselen op.

De kisten werden naar de luchtmachtbasis in Osan in Zuid-Korea gevlogen, maakte het Witte Huis vrijdag bekend.

De overdracht van Amerikaans soldaten was afgesproken tijdens de top tussen de Amerikaanse en Noord-Koreaanse leiders, Donald Trump en Kim Jong-un, in juni in Singapore.

Het is de eerste keer sinds 2007 dat stoffelijke overschotten door Noord-Korea aan de VS worden overgedragen. De strijd tussen de twee Korea's eindigde op 27 juli 1953 met een wapenstilstand.

Trump bedankte Kim via Twitter. ''Na zo veel jaren zal dit een fantastisch moment zijn voor zo veel families. Dank aan Kim Jong-un''.

De formele ceremonie voorafgaand aan de daadwerkelijke repatriëring zal woensdag plaatsvinden in Osan, liet het Witte Huis weten. Daarna worden de kisten naar Hawaï gevlogen.

Meer dan 7.700 Amerikaanse militairen die in de Koreaanse oorlog vochten staan te boek als vermist.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!