Sporters uit Noord- en Zuid-Korea hebben hun eerste vriendschappelijke basketbalwedstrijd in bijna vijftien jaar gespeeld. De twee teams die het in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang tegen elkaar opnamen, bestonden uit vrouwelijke sporters uit beide landen.

Dat bericht het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. De wedstrijd wordt gezien als een nieuwe stap in de geleidelijke verbetering van de relatie tussen de landen, die formeel nooit vrede hebben gesloten na de Koreaanse Oorlog in de jaren vijftig.

Noord-Korea stuurde eerder dit jaar al sporters en cheerleaders naar de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea. De 'gemengde' damesteams die het woensdag tegen elkaar opnamen, kregen de namen Vrede en Welvaart. Dat laatste team won nipt.

Kim Jong-un

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, die als basketballiefhebber bekendstaat, is niet in het stadion gesignaleerd. Er waren wel andere topfunctionarissen uit de buurlanden aanwezig.

Het was de eerste van vier wedstrijden die op woensdag en donderdag op de agenda staan. De Zuid-Koreaanse delegatie vertrekt op vrijdag.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!