Noord-Korea maakt nog steeds nucleaire wapens en raketten, ondanks het akkoord met de Verenigde Staten waarin het land aangeeft daarmee te stoppen. 

Dat laten ongeveer vijftien medewerkers van inlichtingendiensten weten aan de Amerikaanse televisiezender NBC News.  

De medewerkers zeggen bewijs te hebben dat Noord-Korea nog steeds bezig is met het produceren van kernwapens. In juni liet de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un een testlocatie voor kernbommen ontmantelen en vernietigen. Daarmee zou een grote stap zijn gezet richting denuclearisatie.

Het land heeft volgens de medewerkers van de inlichtingendiensten echter nog meer locaties waar wordt gewerkt aan nucleaire wapens. Daar wordt alleen niet getest, maar wel geproduceerd.

Ook heeft Kim nog een voorraad nucleaire wapens, die hij niet van plan is weg te doen.

Geheim

Kim zou de locaties van de fabrieken geheim willen houden, zodat hij een betere onderhandelingspositie heeft in gesprekken met de Amerikaanse president Donald Trump. Dan kan de Noord-Koreaanse leider ontkennen dat hij nucleaire wapens maakt.

Trump twitterde onlangs nog dat Noord-Korea sinds het akkoord geen nucleaire dreiging meer is. Kim en Trump hebben elkaar op 12 juni ontmoet in Singapore. 

Verklaring

De gesprekken leken soepel te verlopen. Trump en Kim praatten uren met elkaar en achteraf werd een gezamenlijke verklaring opgesteld. Daarin stond dat er gewerkt gaat worden aan de denuclearisatie van Noord-Korea. 

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!