Zuid-Korea en de Verenigde Staten hebben besloten de in augustus geplande gezamenlijke legeroefeningen op te schorten. Dat zeggen Amerikaanse regeringsfunctionarissen en het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie.

Zuid-Korea en de VS houden periodiek gezamenlijke legeroefeningen. Vorig jaar deden er aan een vergelijkbare oefening 17.500 Amerikaanse en 50.000 Zuid-Koreaanse troepen mee.

Na de top met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in Singapore heeft de Amerikaanse president Donald Trump Zuid-Korea en het Pentagon verrast met de mededeling dat er een einde moest komen aan de "war games". Het was toen onduidelijk waar Trump op doelde.

Noord-Korea ziet de oefeningen als voorbereiding op een invasie. Kim en Trump hebben na hun ontmoeting een intentieverklaring getekend, waarin de Noord-Koreanen "een volledige nucleaire ontwapening van het Koreaanse Schiereiland" beloven. De Verenigde Staten geven Noord-Korea daarop veiligheidsgaranties en verbeterde diplomatieke betrekkingen.

Tijdens een persconferentie zei de woordvoerder van het Witte Huis Sarah Sanders dat de Verenigde Staten bereid zijn te stoppen met de militaire oefeningen. De VS eist in ruil daarvoor dat Noord-Korea te goeder trouw handelt.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!