Kim Jong-un heeft een uitnodiging van de Amerikaanse president Donald Trump voor een bezoek aan het Witte Huis geaccepteerd.

De Noord-Koreaanse leider stelt dat het van groot belang is dat Noord-Korea en de Verenigde Staten de vijandige houding tegenover elkaar een halt toeroepen. De ontmoeting met Trump van dinsdag was een eerste stap.

Daarnaast heeft Kim tijdens de historische ontmoeting de Amerikaanse president ook uitgenodigd om naar Noord-Korea te komen. Trump heeft daar 'ja' op gezegd, meldt het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA. Wanneer de ontmoetingen in de VS en Noord-Korea plaatsvinden, zal later worden besproken.

Beide leiders zouden volgens het staatspersbureau de uitnodiging "graag" aannemen, maar Trump en Kim wachten op een "geschikt moment" om elkaar te ontmoeten. Kim ziet de ontmoeting in Singapore dinsdag als een goede eerste stap en hoopt op een verandering in de onderlinge verhoudingen.

"We moeten stoppen met het irriteren van elkaar en de vijandige militaire acties tegen elkaar", zei Kim tijdens het gesprek met Trump. Daarbij benadrukte hij dat beide landen zich voor een betere onderlinge relatie moeten inzetten.

Maatregelen

Kim vindt dat zowel zijn land als de VS in de toekomst moet voorkomen dat het de ander tegen de haren instrijkt met vijandige acties en uitspraken. Daarvoor zijn maatregelen nodig om te garanderen dat dat niet meer gebeurt, aldus de Noord-Koreaanse dictator die verder niet met concrete maatregelen kwam.

Volgens KCNA zou Trump dit hebben "begrepen" en een belofte aan Kim hebben gedaan om gezamenlijke militaire oefeningen met Zuid-Korea te staken zolang de gesprekken tussen de VS en Noord-Korea lopende zijn.

Trump toont 'trailer' toekomstbeeld aan Kim
56
Trump toont 'trailer' toekomstbeeld aan Kim

Intentieverklaring

Trump toonde zich eerder verheugd over zijn ontmoeting met Kim. "De Korea-oorlog is nooit geëindigd. Die zal snel eindigen. De geschiedenis heeft bewezen dat vijanden vrienden kunnen worden."

De Amerikaanse president en zijn Noord-Koreaanse tegenhanger tekenden na hun ontmoeting een intentieverklaring, waarin de Noord-Koreanen beloven op termijn "een volledige nucleaire ontwapening van het Koreaanse Schiereiland" te zullen bewerkstelligen.

In ruil daarvoor biedt de VS Noord-Korea "veiligheidsgaranties" en betere diplomatieke betrekkingen. Volgens Noord-Korea zou Trump ook hebben beloofd de sancties tegen het regime in Pyongyang op te heffen.

Concreet

De intentieverklaring bevat weinig concrete afspraken over de uitvoering van de plannen. Zo is niet duidelijk hoe de diplomatieke banden tussen de VS en Noord-Korea zullen worden hersteld. Trump stipte wel aan dat er toch al veel in de verklaring staat en meer informatie snel zal volgen. "Kim is op weg naar Noord-Korea. Zodra hij daar aankomt, zal hij aan denuclearisatie gaan werken."

In de via KCNA uitgegeven verklaring van Pyongyang staat verder weinig over de denuclearisatie van Noord-Korea. Volgens de tekst is het wel zo dat Kim en Trump erkennen dat alles stap voor stap moet gaan en dat die stappen aan beide kanten genomen moeten worden. "Alleen dan is vrede, stabilisatie en denuclearisatie van het Koreaanse Schiereiland mogelijk", meldt Pyongyang.

Leiders Noord-Korea en VS tekenen historische overeenkomst
80
Leiders Noord-Korea en VS tekenen historische overeenkomst

Controle

Trump bevestigde dat hij zal controleren of Kim zich aan de afspraken houdt. Hij zei dat daar een groot aantal toezichthouders voor zal worden aangesteld, die nauw zullen samenwerken met de Noord-Koreanen. Andere landen zullen ook bij het proces betrokken blijven. "We werken in dit traject samen met Zuid-Korea, Japan en ook met China, alhoewel dat op een kleinere schaal gebeurt."

Hoewel er geopperd wordt om de sancties tegen Noord-Korea af te bouwen, stelt Trump dat het wel van belang is om voorlopig aan de bestaande sancties vast te houden. Over de top zei Trump nog: "Ik had niet gedacht dat we hier zo ver zouden komen, maar het vraagt zeker om een vervolg."

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!