De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is zondagochtend geland in Singapore, waar dinsdag het gesprek met de Amerikaanse president Donald Trump gepland staat. 

De minister van Buitenlandse Zaken in Singapore, Vivian Balakrishnan, zegt Kim Jong-un welkom te hebben geheten. 

Kim arriveerde in een Air China Boeing-747 en kwam niet met zijn eigen jet. Dat is een stokoude Iljoesjin-62, een type vliegtuig uit de tijd van de Sovjet-Unie dat in de jaren 1963-1993 werd gebouwd.

Zaterdagavond arriveerde al een Noord-Koreaanse delegatie. Volgens plaatselijke media is de delegatie naar het St. Regis Hotel gegaan, waar Kim waarschijnlijk zondag zijn intrek neemt.

Gesprek

Trump komt naar verwachting zondagmiddag 14.30 uur aan. Hij reist vanuit het Canadese La Malbaie, waar de G7 werd gehouden, naar Singapore.

Kim zal zondag eerst aan tafel zitten met Lee Hsien Loong, de premier van Singapore. Trump heeft naar verwachting maandag een gesprek met hem. De top is dinsdag gepland in Hotel Capella op het eiland Sentosa dat voor de zuidkust van het hoofdeiland ligt.

De veiligheidsmaatregelen zijn volgens The Straits Times sinds zaterdagavond nog verder verscherpt met veel afzettingen, vooral rond het Shangri-La. Politie en militairen zijn uitgerukt en Singapore heeft Nepalese elitetroepen ingehuurd om de veiligheid te garanderen.

Annulering

De ontmoeting tussen Trump en Kim werd eerder door de Amerikaanse president afgeblazen, nadat Noord-Korea de Amerikaanse vicepresident Mike Pence een "idioot" noemde toen Pence de situatie in Noord-Korea vergeleek met Libië.

Die vergelijking ligt gevoelig bij autocratische regimes, omdat de Libische leider Muammar Kaddafi op gruwelijke wijze werd omgebracht door rebellen en zijn land daarna afgleed naar een chaos.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!